Olin eilen katsomassa yu piirinmestaruuskilpailuja. Erityisesti seuraamani Timo Salonen epäonnistui erittäin harvoin juoksemallaan 200 metrillä. Ei heikon juoksun takia vaan toinen lähtoteline petti ja hän jäi heti kymmenkunta metriä. Tuli sentään 3. ja aika oli niukasti alle 22:n. Ilman telineen pettämistä voitosta olisi tullut tasainen kamppailu.

Katselin kisaa yhdessä Javan kanssa. Siinä kaikenlaista jutellessa puhuttiin myös Suomen palkkatasosta. Siitä tuli mieleen Jyrki Raina. Hänen kanssaan on tullut oltua läheisessäkin yhteistyössä. Joskus vähän vähemmän, mutta aina ollaan jossain välissä ainakin tavattu. Ensimmäisen kerran tavatessamme Jyrki oli Kemianliiton lakimies. Siitä hän lähti Brysseliin kansainvälisen kemianliiton tutkijaksi. Sieltä hän palasi Suomeen ilman vakinaista työtä. Teki monia projekteja. Erään SAK:lle, Työn ehdot Euroopassa. Nykyisin Jyrki on kansainvälisen metalliliiton pääsihteeri.
Työn ehdot Euroopassa käsitti paperin-, kemian- ja energia-alan työehdot Suomen lisäksi, Ruotsissa, Norjassa, Saksassa, Ranskassa, Italiassa ja Britanniassa.
Monilla kävisi varmaan kuin kissanpojilla 3 viikon jälkeen, silmät avautuisivat, mikäli tutustuisivat tähän tutkimukseen.
Suomessa irtisanomiseen ei sisälly muuta taloudellista velvoitetta kuin irtisanomisajan palkka, minkä ajan irtisanottu on velvollinen tekemään työtä. Toisin sanoen ei mitään taloudellista velvoitetta. Suomea ja Italiaa lukuun ottamatta muissa tutkituissa maissa irtisanomisista on aloitettava yhteistoiminta menettely, jonka loppu tuloksena on oltava irtisanomisraha, uudelleenkoulutus ja sijoittelu uusiin työpaikkoihin. Irtisanomisrahan suuruutena 100000€ per henkilö ei ole mitenkään tavanomaisesta poikkeava. Italiassa taas maksetaan työntekijälle hänen lähtiessään työpaikastaan, potkut mistä tahansa syystä, eläkkeelle jne. jokaisesta tekemästään työ vuodesta ylimääräinen 1 kk:n palkka. Esim. 40 vuodesta 40 kk:n palkka. 
Takavuosina joissain piireissä paheksuttiin kovasti miten työnantaja joutuu maksamaan 2 viikon lomaltapaluurahan. Muissa maissa on tavanomaista, että lomalle lähdettäessä maksetaan kuukauden palkka. Ilmankos valtatiet loman alkaessa Keski-Euroopassa ruuhkautuvat pahoin. Samoin jouluna maksetaan kuukauden ylimääräinen palkka.
Työvoima- ja palkkakustannuksissa Suomi oli keskitasoa. Työvoimakustannuksissa Jyrki ei huomioinut alakohtaisia työnantajamaksuja, joita Suomessa ei juurikaan ole ja muissa maissa niitten suuruus on 3-6%. Otettaessa huomioon verotus ja hintataso Suomi jäi ostovoima vertailussa viimeiseksi.
Mielenkiintoinen tutkimus. Töissä ollessa lueskelin sitä usein. Nyt sen palautuessa mieleen pitää uudestaan tutustua. Tutkimus on nyt 7 vuotta vanha, mutta tuskin tilanne on oleellisesti muuttunut.
 
Ps. Joutuukohan eräs valtuusto vastaisuudessa kokoontumaan Saramäessä saadakseen kokouksen päätösvaltaiseksi.