Vanhustyöstä rakenteellisten muutosten  hakeminen säästöjen saamiseksi on vaikeaa. Meillä ei ole näkyvissä palvelutarpeen vähenemistä ja hoitohenkilöstönmäärä on ollut alimitoitettua. Muutoksia on viime vuosina tehty näiden saamiseksi kohdalleen. Henkilöstönmäärä alkaakin olla jo paikallaan.

Vanhuksia hoidetaan 6 paikassa. Suurin on Merituuli koti jossa on paikkoja 40, Matleena osasto paikkoja 34, Maria-Sofia osasto paikkoja 35, Kalannin vanhainkoti paikkoja 21, Kalannin Palvelukeskus 13 ja vuokrattuja paikkoja Villa Mariassa 20. Helmikuun alun tilanteen mukaan nämä olivat kaikki täynnä. Sen lisäksi ylipaikoilla oli 6. Toivottavasti vuode ei ole käytävällä kuten TYKS:ssä takavuosina. Lisäksi jonossa oli yhden hoitajan  autettavia 11, kahden autettavia 3 sekä intervalli paikoille 4.

Lohduttomia lukuja. Mitä olisi tehtävissä? Kalannin palvelukeskukseen saataisiin 6 paikkaa lisää palkkaamalla 3 hoitajaa. Ostopaikkoja on tarjolla. Niiden hinnat pyörivät palveluasumisessa satasen paikkeiilla vrk. ja Vehmaan hoivaosastolla 105-143 €/vrk. riippuen paikkamäärästä. Teeppä tässä tilanteessa sitten rakennemuutoksia, joista tulisi säästöä. Meillä tuntuu olevan kovin vähän halukkuutta edes miettiä tällaisia ongelmia. On paljon mielenkiintoisempaa kinata halleista ja pöytäkirjoista. Se vaan on niin, että kaupungin tehtävä on huolehtia lainmääräämistä palveluista ja joidenkin on nämäkin pääasiat hoidettava.

Olemme yhteisesti ja yksimielisesti hyväksyneet seuraavan toiminta-ajatuksen:

-Vanhustyön tehtävänä on järjestää ikääntyneiden ja heidän omaistensa neuvontapalvelua seka asiakkaan tarvitsemat joustavat avo-ja laitoshoidonpalvelut ensijaisesti 75 vuotta täyttäneille ikäihmisille.

-Kaikkea työtä ohjaa ajatus vanhuudesta luonnollisena osana elämää.

-Työtä tehdään kuntouttavalla työotteella.

Tuosta viimeisestä viivasta se rakenteellinen säästö on ehkä löydettävissäkin. Olemme pyrkimässä siihen, ettei laitos paikkoja tarvita vaan ainoastaan palveluasumista. Alan ammattilaiset väittävät tämän olevan mahdollista hyvällä kuntoutuksella. 

Siellä jossain nuoremmat kiristelevät hampaitaan, meidän rahamme menevät kääkkänöiden hoitamiseen. Piikki pyllyyn ja sillä hyvä. Kannattaa muistaa, että nuorestakin tulee vanha. Kaikki ovat osansa tehneet yhteiskunnan hyväksi. Tehneet työtä ja maksaneet veronsa. Kannattaa myös muistaa, että vain alle 10% yli 75-vuotiaista tarvitsee laitoshoitoa. Toisin sanoen 90% yli 75-vuotiaistakin  huolehtii osaltaan ikäistensä hoidosta ja he itse lähtevät täältä saappaat jalassa tai lyhyen sairastelun jälkeen. Nyky yhteiskuntaan on pesiytynyt itsekäs ajattelu. Mulle nyt, heti kaikki. Ehkä se ajattelu ajanoloon hellittää, jotenkin tuntuu jo nyt siltä kuin ajattelu olisi mennyt inhimillisempään suuntaan.