Eläköön vapaa lehdistö. Olen täsmälleen samaa mieltä alla olevan Vakka-Suomen Sanomien Johanneksen kirjoituksen kanssa. Vihdoin saan tukea jostain. Olen pitkään yrittänyt eritavoin tuoda alla olevaa ongelmaa esiin. Eipä juuri muuta ole tullut kuin lunta tupaan. Olen itsekin sortunut varmasti asiattomuuksiin. Ei aina pysty kääntämään toista poskea, kun toiselle lyödään.

 

U:gissa urkittua

TÄMÄN NÄKÖINEN YMMÄRTÄÄ EI VOI, TRALALALLALAA

Olen oman ymmärrykseni vajavaisuutta vuosien varrella useaan otteeseen surkutellut ja miettinyt syytä siihen, mutta koskaan en ole päässyt aatoksissani geenejä pitemmälle.

Maanantaisessa valtuuston kokouksessa lopultakin totuus välähti: Olen väärän näköinen!

Suurkiitokset eräälle puhujapönttöön asti vaivautuneelle valtuutetulle, joka syyn toi julki. Tosin hän ei osoittanut sanojaan suoraan minulle, mutta pystyin varsin helposti projisoimaan puhujan kohteen ja itseni välisen julkisivuyhteyden.

Loppujen lopuksi ei siis ole kysymys ÄÖ:stä tai sen puutteesta, ei sivistyksestä tai lukeneisuudesta, ei aktiivisuudesta tai aivojen kapasiteesista vaan ulkonäöstä!

Kommentti on sen verran raju, että ymmärrän sen kohteena olleen henkilön reaktion. Minäkin olisin lähtenyt nurkan taakse väsäämään pilkallista murrerunoa, jonka posauttaisin julki sopivassa tilaisuudessa arvovaltaisen kutsuvierasjoukon läsnä ollessa.

Jos ymmärrys kerran on ulkonäöstä kiinni, niin miksi arvoisa valtuutettu ei ehdottanut päivähoitoa siirrettäväksi teknisen palvelukeskuksen alaisuuteen? Siellä luulisi olevan kaikista parhaat työkalut ulkonäön kohentamiseen.

Mutta mihin seepra pääsisi pilkuistaan tai tiikeri raidoistaan. Kohdistankin nyt vajavaisen ymmärrykseni valtuuston puheenjohtajaan.

Miksi hän ei asemansa suomalla valtuutuksella puhaltanut peliä poikki eli paukauttanut nuijalla pöytää ja lopettanut ala-arvoisen pelleilyn?

En tiedä, minkä pykälän nojalla hän olisi voinut ao. henkilön poistaa kokouksesta, mutta viis siitä. Vaikka  teko olisi ollut kuinka laiton tahansa, olisin sille hurrannut ja luulenpa, että en olisi jäänyt yksin.

Kaiken lisäksi ao. henkilö lähes kaikissa puheenvuoroissaan mainitsee, miten hän on huvittuneena seurannut milloin mistäkin asiasta virinnyttä keskustelua, joka hänen mielestään on aina täysin ala-arvoista ja lapsellista kinaamista. Millaista ylimielisyyttä.

Valtuustossa ovat ne henkilöt, jotka me olemme sinne valinneet ja he käyttäytyvät siellä niin kuin parhaaksi katsovat. Mutta oman pesän likaaminen ja muiden mollaaminen, verbaalisen taitavasti muotoiltunakaan, ei ole sopivaa, vaikka sen pyrkisi kuinka asialliseksi kritiikiksi piilottamaan. Asiat ovat ne, joista valtuuston tulisi päättää, miksi siis kohdistaa iva ja pilkka ihmisiin?

Jo keväällä kuulin huhuja, miten kaupuginhallituksen työskentely Uudessakaupungissa on muuttunut radikaalisti uuden hallituksen aikana. Muutoksen suuntaa eivät pikkulinnut pitäneet kaupungin kannalta toivottuna.

Nyt tuo lapsellinen kinailu on muutaman kerran päässyt esille valtuustosalissakin. Välihuutoja, kommentteja ja pahimmillaan henkilöön meneviä asiattomuuksia sinkoilee kokousten aikana puolelta toiselle. Älkää helvetissä te asialliset valtuutetut lähtekö jonkun ilveilijän mukaan.

Uudenkaupungin valtuusto joutuu lähitulevaisuudessa tekemään kipeitä päätöksiä. Silloin eivät sirkustemput ja retoriikka auta vaan tarvitaan vastuuntuntoa ja valmiutta tehdä niitä vaikeita päätöksiä.

Jotku ovat ehdottamassa äänestysiän laskemista, minä alan kallistua sille kannalle, että alle 55-vuotiaita ei saisi päästää edes äänestyspaikan pihapiiriin. Ei Uudenkaupungin ongelma ole ukkoutunut kaupunginhallitus, ennemminkin ongelmat saattavat löytyä sieltä ikähaitarin keskipaikkeilta.

JOHANNES