Olin tänään Turun työtieteiden keskuksen ja Turun Yliopiston Prometheus-projektin järjestämässä seminaarissa. Olin vielä yhtenä alustajana, joten oli jännittävä iltapäivä.

Seminaarin avasi ja esitteli projektin professori Martti Kairinen. Seuraavana oli "Työtuomioistuin työrauhan vartijana". Alustajana OTM Petri Rikkilä. Sitten professori Kairinen esitteli projektin tuloksia.

Seuraavaksi alusti entinen valtakunnansovittelijä Juhani Salonius. Pääosin tuttuja juttuja, mutta tuli sieltä uuttakin tietoa. Esim. joissakin työtaisteluissa käytetään mainostoimistoja asian esille tuomiseen. Käsittääkseni näin tekevät molemmat puolet. Julkisuudessa on usein täysin erilainen kuva siitä mitä neuvotteluissa todella tapahtuu. Tätä ei voi kuitenkaan lähteä oikomaan, silloin on mennyt luottamusneuvotteluista.

Usein myös tuodaan pääasiana sopimuksen tekstikohtia ja vasta vähitellen ilmenee raha se on tärkein. Ei vaan sanota suoraan. Muutenkin liitot tuovat asioita hyvin valmistelemattomina neuvoteltavaksi. Kirjallisena asiat ovat harvoin, kerrotaan vaan tämmösestä nyt ollaan erimieltä. Usein asiat eivät edes kuulu sopimisoikeuden piiriin ja ovat lainvastaisia.

Salonius myös kertoi, että Suomen ensimmäinen lakko käytiin Turussa 1491. Riita oli Turun satamatyöntekijöiden ja Danzigin kauppiaiden välinen. Lakko pysäytti Suomen ulkomaankaupan. Sovittelijoina olivat valtionhoitaja Sten Sture ja piispa Maunu särkilahti. Pidettiin kahvitauko.

Tauon jälkeen oli minun vuoroni. Luottamusmiesten kokemuksia ja näkökulmia työtaisteluista ja työrauhasta. Ennen vuoroani jännitti aikalailla, ei sitten enää kun pääsi pönttöön. En ainakaan pahasti takellut ja päätteeksi sain hyvät taputukset. Jälkeeni olivat STX-Europe Turun telakan pääluottamusmies Jari Aalto ja saman paikan toimihenkilöiden luottamusmies Osmo Salo. Tämän jälkeen keskusteltiin. Eräs alustaja oli joutunut sairaalaan, joten aikaa oli runsaasti. Keskustelu olikin vilkasta ja ilman keskeytystä olisi varmaan hyvin pitkään jatkunut. Oli kiva kokemus. Kiitos Heikki!