Erikoissairaanhoitopiirin hallitus päätti eilen svm:n käyttöönoton syyskuun alusta. Svm on maksu joka tulee TYKS:n päätettyä potilaankotiutuksesta eikä potilaalla ole paikkaa minne mennä vaan jää sairaalaan. Suurin osa potilaista lähtee kotiin. Tulee jo yksin tai kotiväen tai kunnan kotihoidolla toimeen. Osa ei ole vielä siihen riittävän terveitä vaan vaativat jatkohoitopaikan esim. terveyskeskuksen vuodeosastolta.

Ellei kunta pysty järjestämään jatkohoitopaikkaa alkaa kunnalle raksuttaa kaksinkertaista hoitopäivämaksua. Turku on ylivoimaisesti suurin potilaiden makuuttamisessa tarpeettomasti TYKS:issä. Edellisen kerran tämän maksun ollessa voimassa myös U:ki kuului tähän ei toivottuun joukkoon. Saimme silloin hoitoketjun kuntoon, kuten muutkin kunnat ja svm poistettiin. Nyt on taas repsahtanut ja maksu otetaan käyttöön. U:kin hoitoketju on pysynyt joltisessakin kunnossa. Säästöjä haettaessa on erityisesti panostettu hoitoketjuihin. Ei auta yhtään yhdessä paikassa säästäminen. Koko ketjun on toimittava.

Svm:stä on oltu kahta mieltä. Osa vastustaa maksua, enemmistö ei. Kuulun enemmistöön. Minusta potilas on tärkeämpi kuin kunnan hetkellinen rahallinen etu. Minusta on rangaistavaa makuuttaa potilaita tarpeettomasti erikoissairaanhoidossa, kun paikkaa jonottaa pitkä jono kiireellisiä potilaita joiden terveyden kannalta olisi elintärkeää nopea hoitoon pääsy. Pari vuotta sitten minusta löydettiin eturauhassyöpä. Kysyttiin kumman valitsen leikkauksen vai sädehoidon? Olin tietoon jo varautunut ja selvittänyt hoidot. Minulle suositeltiin leikkausta. Tämän ilmoitettuani minulle kerrottiin ettei syöpäpotilas joudu jonoon vaan pääsee heti hoitoon. Luulin kyseesä olevan päiviä tai korkeintaan viikon. Kuukauden kuluttua sain kirjeen jossa oli leikkauspäivä, n. kuukauden kuluttua. Meni yhteensä 2 kuukautta. Entä sitten, jos olisi ollut jonossa. Odotus aikana PSA nousi useita useita pykäliä. Syöpäni oli 3:n pykälän asteikolla 2. Entäs jos vaikeus olisi ollut 3?

Näin ollen oman esimerkkini valossa en voi hyväksyä potilaiden tarpeetonta makuuttamista. Tauti leviää ja henkisestikin on yhtä kidutusta odottaa päivästä toiseen hoitoon pääsyä. Kuntien on saatava hoitoketju kuntoon jo siitäkin syystä, että eliniän kohoamisen mukana myös sairastavia tulee lisää. ESH joutuu jatkuvasti laajentamaan tilojaan ja toimintojaan. Tosin myös hoidot lyhenevät paljon. On tullut leikkausrobotteja ja muita välineitä jotka ovat supistaneet sairaalassa oloa radikaalisti. Myös lääkkeet on kehittyneet. Monet ennen sairaalahoitoa vaatineet hoidot hoituu nyt lääkkeillä. Pallonlaajennuskin on jo melkein päiväkirurgiaa. VSS tuleekin yhä enemmän keskittymään päiväkirurgiaan ja vaativampaa hoitoa tarvitsevat potilaat lähetetään Turkuun. Järkevää, siellä on määrättyihin pieniinkin kokonaisuuksiin keskittyneitä hoitoja ja siten enemmän kokemusta. Eikä Turku enää ole kaukana. Muutama vuosikymmen sitten naapuri kirkonkylä oli ajallisesti yhtä kaukana kuin Turku nyt.