Käytin alla olevan puheenvuoron tänään valtuustossa

 

Valtuusto, säästöt

Uusi valtuusto on joutunut ikävän asian eteen. Kaupungin verotulojen ennuste tälle vuodelle osoittaa tulojen putoavan n. 2,5milj/€. Mikäli tämä korvattaisiin vero% nostolla korotuksen pitäisi olla n. 1% verran. Tämäkin arvio saattaa vielä tuplaantua loppu vuoden aikana. Nyt jos koskaan toivoisi löytyvän todellista mietiskelyä miten saamme rakenteet korjattua tulojen tasolle. Rakenteiden muutos tarpeesta puhuu jokainen. Mitään esityksiä ei tule eikä tule minultakaan. Oikeisto silloin tällöin heittää kehiin kaupungin palvelujen yksityistämisen. Nyt sekin puhe varmaan vähenee, meidän saatua oman paikallisen esimerkin, Villa Marian.

Nyt esillä oleva säästölista on perusteellisesti valmisteltu. Mukana ovat olleet virkamiehet, lautakunnat, kaupunginhallitus ja erityinen kh:n valitsema työryhmä. Ryhmään valittiin kaikista kh:ssa edustettuina olevista puolueista edustaja. Tämän on pitänyt varmistaa tiedonkulun molempiin suuntiin ja kaikkien mahdollisten ideoiden käytettävissä olon jo valmistelu vaiheessa.

Ugin väkiluku on pudonnut parilla tuhannella. Pois lähtenyt väki on ollut nuorta. Sellaista joka ei paljoa käytä terveys- ja vanhushuoltopalveluja. Menoja emme ole vastaavasti pystyneet korjaamaan vaan olemme syöneet säästöjä joita on, luojan kiitos, tähän asti riittänyt. Nyt se on loppu. Olemme totuuden edessä.

Helpottavana asiana tulojen putoamisen peitteeksi on se, ettei kaikkea 2,5milj/€ tarvitse koota menoja supistamalla. Tulotkin ovat kasvaneet ja valtiokin hiukan auttaa. Valtio alensi kela maksua ja siitä tienasimme parisataa tuhatta. Korot ovat laskeneet. Meillä on molempia velkaa sekä säästöjä. Velkaa enemmän, joten saamme siitä ainoastaan 70000€ menojen vähennyksen. 

Henkilöstön odotetaan osallistuvan vahvasti säästöihin, pitämällä lomarahavapaita. Lisäksi henkilöstö vähenee 6 hengellä ja 9 päätettyä virkaa tai tointa ei täytetä.

Investointeihinkin tulee näennäistä säästöä. Niistä joitakin siirretään  vuodella.

Säästöjä enemmän kaikkia kiinnostaa varmaan enemmän mitä vaikutuksia palveluihin tulee. Yllättävän vähän. Tästä lausumasta voidaan pitää suurtakin ääntä. Politiikan eräs osa on propagandan teko. Voidaan aina sanoa, se ei välittänyt siitä ja siitä väestön osasta. Vastuullinen valtuutettu perustelee juttunsa ja kantaa vastuuta yhteisistä asioista.

Toistaiseksi tämä vastuuttomuus ei ole näkynyt valtuuston kokouksissa.

Toivottavasti ei nytkään. Meidän on tasapainotettava talous. Siitä ei pääse mihinkään. Teemmekö sen yhdessä vai livistääkö osa valtuustosta käpykaartiin, tullaan näkemään tämän illan aikana.