Eläkeläisen elämän hyviin puoliin kuulu se, että on aikaa istua erilaisissa porukoissa keskustelemassa elämän syvistä merkityksistä. Monesti ei vaan saa itseään ymmärretyksi sillä keskustelijoina on monia ja kaikilla oma ehdottomasti merkityksellisin näkemyksensä.

 

Minulla on se hyvä puoli, että voin kertoa blogissa näkemykseni eikä ole kukaan sänkkäämässä vastaan ennen kuin kommenteissa. Eräänä päivänä eräässä porukassa keskusteltiin Nokian kehittämisestä.
 
Yleinen näkemys oli kännyköiden kehitys ja sen riittävyys pitämään Nokia huipulla. Minun mielipiteeni oli, markkinat alkavat olla täyttyneet ja pitää alkaa suunnata jollekin muulle taholle tai Nokia kamppailee kovassa tuotekehityksestä, josta ei ole mahdollista saada mitään käänteentekevää. Tuotteet halpenevat ja kilpailu kovenee.
 
Kännykkä oli iso askel pois yhdestä huoneesta tapahtuvasta ihmisten välisessä kanssa käymisestä. Nyt olet aina tavoitettavissa ja tavoitat tarpeellisen henkilön. Nyt extrana tulevat internetit, radiot, taskulamput, yhteyden otot virastoihin jne. Ne eivät ole kovinkaan tarpeellisia hoitaa joka paikasta. Tekstiviesti oli aika tarpeellinen kehitysaskel. Nyt on Nokialla tuhannen taalan paikka katsoa oikeaan suuntaan.
 
Ikävä kyllä enimmäkseen suuret yksittäiset edistysaskeleet ovat yleensä sattumaa.
Markkinoiden täyttymisestä voin kertoa taas esimerkin Kemirasta. -80 luvulla tuotanto oli lannoitteissa huipulla. Kemira laajeni ostamalla tehtaita ympäri maailmaa. Sitä pidettiin melko yksimielisesti oikeana suuntana. Oli joitakin viisaita jotka varoittelivat markkinoiden olevan täyttymässä ja edessä olevan vain suunnan alas.
 
Näin on käynyt. Markkinat ovat romahtaneet. Suomessakin käyttö on pudonnut puoleen. Ulkomaiset tehtaat on lähes kaikki suljettu ja lopuksi lannoitteen valmistus myytiin kokonaan pois. Kemira haki suuntaa pitkään ja monilta aloilta ja nyt näyttäisi se löytyneen vesikemikaaleista.
 
Näin on käynyt monille muille yhtiöille Rettig ja Amer ovat ajat sitten lakannet valmistamasta savukkeita. Nokia ei tee enää saappaita eikä vessapaperia. Esim. on yllin kyllin. Nokia on taas tienhaarassa.