Tiedottamisesta on aina riittänyt  juttua. Arvostelua on ollut ja tulee olemaan. Nyt tuntuu olevan paikallisesti tavallista enemmän. Vaihtoehdot puhuttavat. Internet on tuonut nopean vaihtoehtoisen välineen, jossa myös kaikki saavat äänensä kuuluviin. Tosin Internetin käyttö ei ole vielä niin laajaa kuin kuvitellaan.

On paljon ihmisiä, jotka eivät käytä pc:tä lainkaan ja vielä huomattava osa vain vähäisiin tehtäviin. Maksetaan laskut ja ehkä vähän jotain muutakin. Internetin mahdollisuuksia tiedonvälityksessä heikentää sen laajuus. Ei ole vielä muokkautunut sivuja joita käyttäisivät laajat ihmismassat. 

Vakka-Suomen oloissa levinneimpiä lehtiä tilataan kymmeniä tuhansia. Eniten käytetyillä Internet sivuilla on satoja päivittäisiä käyttäjiä. Tämä tilanne on antanut lehdille ison vallan käytön. Mielipiteen ohjaus on vahvaa. Selkeästi kuitenkin muokkauksen onnistuminen  vähentynyt viime vuosina. Vahvimmasta paikallislehdestä on käytetty nimeä "Uusi Saksa", eräissä blogeissa. Pitäisin sitä enemmän vanha laestadiolaisena. Kovin ahtaasta näkökulmasta asioita katsotaan ja yleisön osastoon tai tekstaripalstalle eivät kaikki mielipidettään saa vaikka kirjoitus olisi täysin hyvien tapojen mukainen ja sisältäisi kiinnostavan sanoman.

Tällainen sensurointi ei voi olla näkymättä ajan kuluessa lehden omassa kannattavuudessa. Me ollaan niin totuttu lehteen ettei tilausta hevillä katkaista. Nuoremmilla sidonnaisuutta ei ole ja kyllä se vanhemmillakin voi sidonnaisuus katketa. 

Painetut lehdet yrittävät päästä mukaan myös Internettiin. Siellä vaikeuden muodostaakin yllättäen raha. Nettilehtien tilaaminen ei ole eikä tule suosituksi. Kustannukset pitäisi saada peittoon mainonnalla. Ei ole helppoa. Kyllä paperilehti paikkansa säilyttää vielä kauan. Se edellyttää sopeutumista ympäröivään maailmaan.