Hallitus kokoontui kaavakokoukseen. Esityslista oli melkein pelkästään kaavoja. Ranta-asemakaavat menivät läpi suurempia mutinoita. Satamankaavan pysähdyttiin. Sitä olisi ollut suuret halut muuttaa, mutta muutos olisi siirtänyt kaavan valmistumista eikä siihen ole aikaa.

Nesteen kylmäaseman takana oleva kerrostalo tontti oli esitelty moniselitteisesti. Keskustelua herätti esim, se saako kerrostalot rakentaa 8-kerroksisiksi vain puurakenteisina. Rajoitusta ei pidetty tarpeellisena ja kaava palautettiinkin uuteen valmisteluun. Muut kaavat hyväksyttii jatkokäsittelyihin. Attendon toiminnan laajentamista varten tehdään kaavamuutos ja tilusvaihto Ketunkalliolla.

Sitten päästiin varsinaiseen asiaan, lausunnon antaminen itsehallintoalueista ja sote uudistuksesta. Asia herätti yllättävän kovia intohimoja. Mielestäni meidän lausunnolla ei suuren suurta merkitystä ole. Lausunnoksi oli jätetty 13 kysymystä. Eka kysymys oli, onko maakuntajako oikea peruste? Asiasta äänestettiin, äänin 6-5 todettiin jako tällä tavoin oikeaksi. Tämän pohjalta sitten vastattiin muihinkin kysymyksiin.

Alustuksessa en yleensä kerro henkilökohtaista mielipidettäni. Nyt se pitää tehdä. Päätetty jako mitätöi koko uudistuksen. Soten uudistus ajanmukaiseksi järkeväksi ja kustannuksia säästäväksi mitätöityy. Valmistelussa puhuttiin jako tehtäväksi yliopistollisten keskussairaaloiden mukaan. Nämä ovat Helsinki, Turku, Tampere, Kuopio ja Oulu. Näin olisi päästy järkevään kokoon, taloudelliseti toimintakykyiseen verkostoon ja alueelliset hyvään jakoon. Maan hallitus lähti kepun halajamaan maakuntamalliin. Nyt itsehallintoalueista tulee monikerroksisia jotka eivät itse kykene tarjoamaan kaikkia palveluja pienestä koosta johtuen.

Nyt sitten pitää palkata alueille tuhansia ylipääjohtajia, aluepäälliköitä, johtajia, päälliköitä ja muita virkamiehiä. Syksyllä 2018 on odotettavissa suurimpien puolueiden toimistoissa jäsenhakemus ruuhka. Varmaan nyt jo jotkut miettivät millä jäsenkirjalla parhaiten saan pomon paikan. Suurin osa hakemuksista tulee menemään kepun toimistoon.

Nyt on lähdössä myös hallintorakennusten rakennusbuumi. Tarvitaan 18 pääkonttoria ja muitakin hallintorakennuksi. On maamme köyhä, siksi jää.

Tämän lausunnon jälkeisistä asioista ei kerrottavaa olekaan.