Päivällä syödessä tuli radiosta välikysymyskeskustelu puolustusvoimien muutoksista. Asia ei ole suuresti kiinnostanut, mutta keskustelua kuunnelleena asiantuntijana voinen osallistua blogitasolla keskusteluun.

Alokkaiden määrä on vähenemässä 3 tuhannella. Eikö tällainen muutos aiheuta kaikissa organisaatioissa muutoksia? Meillä on nyt  22 varuskuntaa, niiden määrä putoaa 16:sta. Minusta alokkaiden määrään emme voi 20 vuotta lyhyemmällä aikavälillä vaikuttaa. Eikö se ole luonnollista tässä tilanteessa, että kasarmeja suljetaan. Se ei voi mitenkään vaikuttaa puolustusvalmiuteemme.

Mikäli sota syttyy ja rintamia syntyy jonnekin niin ei sinne marssimalla tai hevosella lähdetä. Ajallisesti en usko joukkojensiirron olevan vähääkään varuskuntien lukumäärästä kiinni. Eikä tyhjien punkkien lukumäärällä vaikuteta puolustukseen, kuten Stefan Wallin sanoi. Varmasti on parempi konsti sijoittaa rahaa koulutukseen ja aseistukseen kuin puolityhjien varuskuntien ylläpitoon.

Varusmiehillä on myös muita tehtäviä kuten kadonneiden etsimisessä, kriiseissä auttamisessa jne. Eiköhän nykyisillä kulkuneuvoilla riittävä nopeus säily. Suomalaiselle miehelle on elähdyttävää muistella varusmiesaikojaan.  Siihen en lähde muuten kuin toteamalla omalla kohdallani ainakin suurimman osan varusmiesajasta olleen koulutuksellisesti turhaa. Olin pioneeri ja siihen kuuluu aikalailla koulutusta, mutta silti toisarvoista touhua oli paljon. Siten en jaksa vastustaa palvelusajan lyhentämistäkään.