Jälleen alkaa käydä kovilla kierroksilla kuntaliitos jutut. Se on ikuisuus asia. Aikanani kunnallispolitiikkaan tullessani käytiin kuumana U:ki-Lokalahti liitoksesta. Vuosia tapeltiin verissä päin. Nyt se on itsestään selvä "hyvä asia". Tässäkin oli katalysaattorina pitkälti valtio ja tietysti myös lopullisena päättäjänä. Viimeisen tipan tähän soppaan toi muodostetut terveyskeskukset.

Nyt hallitus ohjelmaan on otettu kovaa tekstiä liitoksista. Se saa sitten taustalla järkevää asiallista pohdintaa ja loiskiehuntaa. Viimeksi mainitusta on hyvänä osoituksena lauantaisessa US:ssä ollut Laitilan kj:n haastattelu. Siinä kyseinen herra kertoo selkeästi miten hän käy keskusteluja Helsingissä Rauman, Laitilan, Pyhärannan ja U:kin keskeisestä liitoksesta? Millähän lihaksilla? Ei ainakaan U:ki ole valtuuttanut häntä moista myyräntyötä tekemään. Toistaiseksi hallituksessa ei ole virallisesti keskusteltukaan kuntaliitoksesta. Saapahan kyseinen kj. lausunnoillaan kaivettua maata U:kin ja Vehmassalon yhteistyön alta. Eräässä lehtijutussa vehmaalainen valtuutettu oli todennut U:kin päätyvän lopulta Raumalle.

Muutamia vuosia sitten tehtiin em. kuntien kesken taloudellinen selvitys mahdollisen liitoksen vaikutuksesta. Vastustin alusta alkaen, ainoana, jo selvityksen tekoa. Asian tultua julkisuuteen, alkoi niin kova vastustus kaupunkilaisten keskuudesta, että vähitellen kaikki puolueet vetäytyivät liitosta kannattamasta. Joitakin yksittäisiä valtuutettuja jäi. Mielestäni opetus oli niin rankka, että varmasti muistetaan vielä. Rauma liitokseen ei ole mitään mahdollisuutta, ainakaan ilman valtion määräystä. Siihen en usko. U:kin suunta on Vakka-Suomi ja Turku. Jo terveydenhoito on sellainen ettei kukaan halua vaihtaa erikoissairaanhoitopiiriä Satakuntaan ja Poriin.

Mielestäni paras systeemi on mahdollisimman laaja yhteistyö Vehmassalon kuntien kanssa ja sitä ylempien palvelujen hakeminen Turusta.