Nyt on sitten syksy niin pitkällä, että on tullut valtuuston talousseminaarin aika. Maanantai iltapäivä sitä aletaan talousarviota käydä läpi ja jatketaan seuraavana maanantaina.

Poikkeuksellisesti seminaari pidetään kahtena iltapäivänä. Ennen siihen on uhrattu 1 tai 2 perättäistä päivää.  Olisikohan valtuuston puheenjohtaja todennut nykyisen valtuuston keskittymiskyvyn riittävän korkeintaan 3-4 tuntiin. Nyt on siitä hyvä, ettei esillä ole muuta kuin ensi vuoden talousarvio. Muuten saattaisi puolen vuoden päästä olla taas säpinää siitä oliko siellä jotain muuta tai ei ollut. Talousarvio on niin selvä asia, että ei pitäisi olla unohtamisen vaaraa olemassa.

Puheenjohtajan avauksen jälkeen talousjohtaja esittää talouden näkymät vuoteen 2012 mennessä, kj:n esityksen talousarvioksi ja liikelaitosten yhteenvedon sekä vertailun kehykseen. Selvittää miten talousarviota luetaan, katsauksen prosessitoimintaan ja selvityksen ostopalvelujen käytöstä. Mielenkiintoinen. Tähän käytetään tunti. Sitten henkilöstöpäällikkö selvittää talousarviota henkilöstöpolitiikan näkökulmasta.  Sitten hörpitään kahvit. Kaupungin piikkiin.

Kahvin jälkeen Takala jatkaa vielä hallinto- ja kehittämiskeskuksen talousarviosta, muutoksista ja henkilöstöjärjestelyistä po. osastolla. Sitten on sosiaali- ja terveyskeskuksen talousarvio ja vanhustenhuollon palvelurakenneselvitys. Ne tietenkin esittelee Helvi Heiniö ja viimeksi Inkeri Parviainen esittelee vastaavat dokumentit opetus- ja kulttuuritoimesta sekä kouluverkkoselvityksen. Siinä se sitten on ensimmäinen päivä.

Kuulin tuosta Laitilan puolella olevasta Ison-Rahkasuon turpeenotosta vähän lisää. Varsinais-Suomen ympäristökeskus ei anna sorkkimislupaa soille, joita ei ole ojitettu. Isoa-Rahkasuota on joskus ojitettu hieman jostain kulmasta, merkkejä siitä ei juuri enää näy. Lisäksi tämän tultua tietoon on pari pienempää maanomistajaa kaivellellut hieman suota. Vapo maksaa maanomistajille kovan hinnan suosta ja nyt on kova kiire ettei kauppa vaan peruunnu. Mielenkiintoista miten ympäristökeskus tulee suhtautumaan. Katsotaanko suota ojitetuksi ja annetaan lupa tai ei anneta. Tärkeä asia meidän kaikkien kannalta. Suo kuuluu Makeanveden vesistöalueeseen ja se on jotain 90%:n luokkaa mitä kaupunkilaiset juovat Makeaveden altaan vettä. Laitilassa kuulemma hämmästellään mitä suon ojitus ukilaisia kiinnostaa.