Viime päivät on kirjoiteltu blogeihin sellaisia kommentteja, että pistää epäilemään eikö vieläkään tunneta taloustilannetta vai pelaillaanko edelleen pisteitä omaan pussiin. Meidän tulotasomme on pudonnut ainakin muutamaksi vuodeksi tasolle jolla emme pysty nykymenolla hoitamaan kaupungille kuuluvaa tehtävää.

Talous ei tasapainotu vippaskonsteilla siten, että pystymme hoitamaan kunnolla yhteiskunnalle kuuluvat palvelut ja kehittämään niitä. Investointien siirto vuodella tai henkilöstönpalkan alentaminen joksikin aikaa, ainoastaan siirtää tarvittavia ratkaisuja. Ainakin osa valtuutetuista on lähtenyt vastullisesti muutoksiin. Nyt laitamme palvelut niihin puihin, että pystymme mahdollisimman nopeasti palaamaan normaaliin menoon. Hoitamaan terveys-, koulutus-, vanhustenhoito-, lasten palvelut, infrastruktuurin jne kohtuullisella tasolla ja kehittämään niitä.

Laittamalla päämme puskaan ja siirtämällä ratkaisuja olemme kohta samassa jamassa kuin USA:n autokaupunki Detroit. Siellä oli jo -50 luvun alussa 2 miljoonaa asukasta. Nyt miljoona. Kaupungissa on tyhjiä taloja tuhottomasti. Niitä saa jopa ilmaiseksi kunhan ottaa hoitaakseen kiinteistön. Emmehän halua sellaista? Lopetetaan nyt ainainen muitten parjaaminen ja demagogia.

Yritetään päästä mahdollisimman pienin vaurioin eteenpäin ja laittaa hommat kuntoon. Ei tämä ole mikään ennennäkemätön ja kokematon ilmiö. Talous menee ylös ja alas. -90 luvulla koimme pahemmman tilanteen kuin tämä on. Silloin valtuusto piti seminaareja ja lappusulkeisia eikä keskittynyt syyllisten hakemiseen. Selviydymme nytkin. Nyt pitää jokaisen ottaa itseään niskasta kiinni ettei se nousu anna odottaa tarpeettoman pitkään.