Valtuuston kokous huipentui soten säästölistaan. Muut eivät keskustelua kirvoittaneet. Säästölistan käsittelyynottokin vaati äänestyksen. Haverinen esitti asian siirtoa, vedoten siihen ettei esim. hänelle jäänyt aikaa kuin muutama tunti perehtyä asioihin ja asiat olivat hyvin vaativia. Painiskelin kovasti miten äänestää. Haverinen oli aivan oikeassa, ei näin nopeaa päätöksenteko saa olla. Toisaalta asian valmistelu ei ole ollut kiinni kaupungin virkamiesten toimista. Nämä asiat pitää päättää nopeasti ja siirto olisi aiheuttanut ylimääräisen valtuuston kokouksen ja se on kallis hommeli. Toisaalta tämä kokous venyi niin pitkään, että joudutaan maksamaan ylimääräinen kokouspalkkio. Olisiko siirto nopeuttanut kokousta niin , että olisi selvitty normaalissa ajassa? En usko. Pidentänyt olisi ja mennyt olisi silloin vielä 2 kokouspalkkiota, eilisen lisäksi. Päädyin äänestämään asian käsittelyn jatkamisen puolesta. Äänestyksen tulos oli 35-8 ja niin sitä sitten asia käsiteltiin.

Pitkin matkaa käytiin keskustelua säästölistasta. Toisin sanoen kyseltiin mitä mikin kohta tarkoittaa. Mitään muutosesityksiä ei tehty, enkä huomannut asioista erimielisyyttäkään olleen. Ei ihmetelty ja saatu siten veruke myöhempään käyttöön mikäli juttu menee pieleen. 

Hoitajakäyntimaksu oli kuulemma aiheuttanut pitkin päivää selvittelyä, onko se laillinen. Tästä tietämättömänä olin viikonlopun askarrellut internetin parissa ja todennut, että laki asiasta on hyväksytty, mutta ei asetusta. Löysin myös peruspalveluministerin valtiosihteerin lausunnon. Hän totesi, ettei asetusta tulla tämän hallituksen aikana hyväksymään. Ministeriö ei vie sitä eteenpäin. Valtiosihteeri totesi myös olevan paljon mahdollista, ettei uusi hallitus ota asiaa enää edes käsiteltäväkseen. Se on herättänyt laajaa vastustusta.

Hain myös miten muut kunnat ovat asiaan suhtautuneet. Löysin vain 1 kunnan joka on asiaa käsitellyt. Se oli tehnyt maksun käyttöön oton hyväksyvän päätöksen, sillä varauksella, että asetus hyväksytään. Tiedoista huolimatta oikeisto ajoi vimmalla maksun hyväksymistä. Esittipä eräs valtuutettu niin suurta summaa, että asetus luonnoksen mukaan se olisi ollut laiton. Tätä ei sentään kannatettu.  Äänestyksessä maksu kaatui selkeästi. Niin se maailma muuttuu, hallituksessa olin vielä yksin ja sain tuntea olevani yhteiskunnan vihollinen. Muutaman päivän kuluttua kannallani oli enemmistö. Kyllä moniportainen demokratia on hyvä. Monesti suljetuissa pienissä lautakuntien ja hallituksen kokouksissa tehdään kestämättömiä päätöksiä. Julkinen valtuuston kokous pakottaa harkitsemaan mielipidettään.