U:kissa on viime vuosina puhuttanut rakentaminen aikalailla. En nyt puhu hallienrakentamisesta mitään. Se on kokonaan toinen juttu. Normaalin asuntokaavoituksen lisäksi on pyritty myös asuntoalueisiin, jopa poikkeaviin kaavoituksiin. Näistä Ykskoivu onnistui, muuten on mennyt päin Prinkkalaa. Tontonmäki ehkä pahiten. Hyvin ei ole asiat myöskään Janhualla. Kallis kunnallistekniikka ja maanvaihto eivät tuota mitään. Veneveistämön alue on vielä kaavoituksessa. Herääminen siellä on jo tapahtunut. Parissa äänestyksessä alueen muuttamista asuntorakentamiseen ajavat ovat jo hävinneet. Lopullinen koitos on vielä edessä.

Nyt on puheenaiheena Kalannin keskusta. Silloin kun asia otettiin hallituksessa eka kerran esille, puhuttiin yhdestä kerrostalosta ja kaupasta, jotka kaupunki rakentaisi. Olin ainoa joka vastusti. Mielestäni toisen kaupan rakentaminen pieneen taajamaan ei kuulu kaupungille. Samoin kerrostalon rakentaminen ellei asukkaat ole tiedossa. Pelkkä olettaminen ei riitä, siitä Tontonmäki kallis esimerkki. 

Nyt Kalannin yleissuunntitelma esiteltiin hallitukselle. Päivittäistavarakauppaa ei enää ollut. Ei puhuttu ainakaan mitään kaupungin toimimisesta rakennuttajana. Kerrostalojen määrä oli noussut 1:stä 4:än. Nyt pitäisi saada jotain paperilla käyttöön. En tunne Kalantia niin hyvin, että voisin ulkomuistista hahmottaa tilanteen tarkalleen. Eilen Kalannista soitettiin ja kerrottiin vastustuksen olevan hallituksen piirissä laajaa. Tosi hauskaa, kokouksissa sellaista ei ole huomannut eikä tosiaankaan minkäänlaista suunnitelmaa ole jaettu.

Omasta mielestäni Kalannin keskustaan voidaan kaavoittaa pienkerrostaloja. Se on niin lähellä U:kia, että kiinnostusta voi löytyä riittävästi. Toistan, kaupungin ei pidä olla rakentajana ilman onnistunutta esimarkkinointia. Ovatko talot oikeissa paikoissa, siihen otan kantaa sitten, kun on riittävästi faktaa tiedossa. Kunnallistekniikan rakentamisen ja hoidon kannalta tiivis rakentaminen on edullista. Kalanti ei ole kuitenkaan Tokio, maata on riittävästi tarjolla sopivaan rakentamiseen.