Eilen oli Hinku seminaari. Tietoa tuli niin, että kaiken omaksuminen vie aikansa. Mielenkiintoista. Aluksi Kari Koski kertoi Hinku-hankkeen historiaa. Hankkeella Uki on saanut mahtavasti mainosta. Lehtileikkeitä on kertynyt vino pino ja tv-ohjelmiakin on kemmenkunta, Ruotsia myöden. 

Koski kertoi myös Yaralla toteutetusta hankkeesta lyhyesti. Tilaisuuden jälkeen keskustelin yksityiskohtaisemmin hankkeesta paikalla olleen tehtaanjohtaja Koivumäen kanssa. Mahtava hanke. Tehtaan fosfori päästöt ovat olleet jo kauan minimissä, n. 1-2 kg/vrk:ssa ja nyt saadaan myös typpioksiduulit kuriin. Taitaa olla kaupungin vähäpäästöisin tehdas.

Hinkua konsulttina toteuttaneen Reijo Laineen alustus oli seuraavana. Yrityksiä on nyt mukana 40. Tavoitteena on CO2 päästöjen vähentäminen vuoden 2007 tasosta vuoteen 2016 mennessä 85%. Alustus oli mielenkiintoinen sisältäen mm. miten päästöjä on vähennetty ja tullaan vähentämään. Sitran edustaja käytti tässä vaiheessa valmistelemattoman puheenvuoron. Kiitteli kovasti Ukia toimeksi saavana yhteisönä ja esitti kysymyksenkin, mitä tehdään muille kuin hiilipäästöille?

Sitten oli hankkeessa mukana olleiden yritysten vuoro. Ensin Sybimar ent. Rovina. Tekeillä on hanke jossa kaatopaikan kaasupäästöt otetaan talteen ja niillä lämmitetään rakennettavat kasvihuoneet. Tuotteiden jätteet käytetään kaasujen valmistukseen. Kasvihuoneen alle tulee kalankasvatuslaitos jonka vesi lämmitetään kaasuenergialla, vesi ja sen mukana olevat ravinteet kasvihuoneen kasteluun ja perkuujätteet dieselin valmistukseen. Tosi ekologinen laitos. Suunnittelu on menossa ja toteutetaan vuosina 2011-2013. Hinta 8 milj/€.

Rautavalimo kertoi lämmön talteenoton edistyneen valtavasti viime vuosina. Lämpöä otetaan talteen jäähdytysvedestä, hiekasta, ilmastoinnista ja kevyestä polttoöljystä on siirrytty raskaaseen. Uusi innovaatio ottaa talteen valujen jähmettymisvaiheessa vapautuvaa energiaa. Antti Pirilä kertoi omasta maataloudestaan. He tuottavat broilerin kasvatukseen tarvittavia haudontamunia 6% koko maan tarpeesta. Kaikessa lämmityksessä on siirrytty öljystä hakkeeseen. Päästöt ovat vähentyneet n. 75% ja rahaa samanverran.

V-S Lämpö kertoi tähän asti pärjänneensä Yaran hukkalämmöllä. Nyt lämmön tarve on kasvanut ja suunnitteilla on kiinteitä polttoaineita käyttävä laitos. Hakkeen kulutus on kasvanut niin paljon, että polttoaineen saanti huolestuttaa. 

Ylimääräisenä esittelijänä paikalla oli Nordic. He kertoivat näinä päivinä paperisodan Jyväskylästä Ukiin siirtymisestä tulevan valmiiksi ja vappuna toimisto avataan Vason myllyssä. Yhtiö valmistaa tuulimyllyjen mastorakenteita koko luokassa 12-72 m. Esittelijä kertoi kannattavan tuulimyllyn minimi korkeuden olevan 20m. Sillä korkeudella tuuli on riittävän tasaista. Myllyt eivät pysty hyödyntämään puuskia. Myllyt sisältävät hydraulisen kaadon ja pystytyksen.

Tosi mielenkiintoinen seminaari. Vaikea ymmärtää sitä suurta joukkoa joka ei kutsua noteerannut.