Tänään lauantai torin teemana oli seniorit. Eläkeläiset esittivät ohjelmaa. Minun tehtäväkseni oli määrätty puhe. Se on alla. Ikävää ettei ilma ollut suotuisa. Hiukka tipahteli ja kovempikin sateen uhka oli päällä.  Jälkeeni esiintyneet katsoivat kiukkuisesti minua, "Miksei toi jo vaikene". Pidin kuitenkin puheen, kun oli pyydetty ja olin sen valmistellut. Hosumalla tosin.

   Käytän puheenvuoron U:kin Eläkeläiset r.y:n edustajana. Kerron yhdistyksestämme ja sen toiminnasta. Aluksi voisin palauttaa mieliin Suomen eläkkeiden historiaa. Eläkkeitä on ollut vasta tavattoman vähän aikaa.
Suomen eläkejärjestelmä lähti liikkeelle 1870-luvulla. Silloin saivat virkamiehet eläkkeen. Parikymmentä vuotta tämän jälkeen luotiin maanviljelijöille syytinki-järjestelmä. Tilaa myytäessä merkittiin kauppakirjaan mitä myyjät tulevat tilalta määräajoin saamaan. Näistä tuli pitkiä ja yksityiskohtaisia luetteloita. Vielä nykypäivänä voidaan merkitä esim. polttopuut.
Säätyjen ulkopuolisilla ei ollut mitään vanhuuden turvaa. Oli ns. ruotu-ukot ja akat, jotka saattoivat päästä kunnalliskoteihin missä heillä oli työvelvoite. Kaikkia koskeva kansaneläke perustettiin niin myöhään kuin 1937. Tämä perustui aluksi henkilökohtaisiin säästötileihin. Näin ollen suurin osa ihmisistä jäi tämänkin järjestelmän ulkopuolelle. Vähitellen järjestelmää kehitettiin niin, että kaikki saivat oikeuden kansaneläkkeeseen.
Tämä oli kuitenkin pieni, kuten on tänäkin päivänä. Tämän tueksi säädettiin työeläkelaki 1961. Tätä eläkettä alkoi karttua maksujen ja maksuvuosien mukaan. Näin ollen kesti kauan ennen kuin TEL:stä tuli merkittävä. Täyttä TEL eläkettä ei olla saatu kuin vajaat kymmenen vuotta ja nimenomaan ne on saaneet jotka menivät työelämään -60 luvun alkupuolella.
Eläkkeiden yleistyessä tuli tarve, yhdistysten luvatussa maassa, perustaa myös eläkeläisille oma yhdistys. Ensimmäisenä perustettiin 1959 Eläkeläiset ry, johon myös U:kin Eläkeläiset kuuluu. Järjestöllä on yhdistyksiä jäseniniä 260 ja ja näillä henkilöjäseniä n. 42 000.
Eläkeläiset on puolueisiin sitoutumaton järjestö. Sen toiminta perustuu tasa-arvoon, ihmisarvon kunnioittamiseen ja solidaarisuuteen heikoimpia kohtaan. Järjestö puolustaa erityisesti pienituloisten ja vähäosaisten eläkeläisten etuja. Eläkeläiset ry. toimii yhteistyössä muiden sosiaali- ja terveysalan kansalaisjärjestöjen kanssa.
Eläkeläiset ry. on ottanut toimintansa tavoitteiksi;
-puolustaa ikääntyvien ihmisarvoa ja vastustaa kaikkea syrjintää.
-toimia riittävän eläketurvan ja laadukkaiden palvelujen puolesta.
-vaatia eläkeläisten äänen kuulemista yhteiskunnallisessa päätöksenteossa.
-tukea eläkeläisten ja ikääntyneiden osallistumista yhteiskunnalliseen toimintaan.
-luoda edellytyksiä eläkeläisten ja ikäihmisten omaehtoiselle harrastus- ja kulttuuritoiminnalle sekä kunto- ja terveysliikunnalle.
-auttaa yksinäisyydestä kärsiviä ikäihmisiä tukemalla ystävätoimintaa ja tarjoamalla heille tilaisuuksia yhdessäoloon.
Näitä tavoitteita pyrkii U:kin Eläkeläiset toteuttamaan n. 250:n jäsenen turvin. Vakinaista toimintaa yhdistyksessä harjoittavat erilaiset kerhot.  Joita ovat; tanhu-, Bocciapeli-, korttipeli-, muisti-, tuolijumppa-, laulu-, käsityö- ja viikkokerhot. Kesällä kokoonnumme Hiuntien varrella olevassa Iltarannassa ja muina vuoden aikoina pääasiassa Työväentalolla ja Hakametsän kerhotalolla.
Eläkeläiset reissaavat paljon. Näin myös U:kin eläkeläiset. Tässä menemme Kaarinan kesäteatteriin. Käymme ennen näytöstä syömässä, joten ei tarvitse nälkiintyneenä esitystä seurata. Loppukuusta menemme Rauman Eläkeläisten vieraiksi.
Elokuussa on mahdollisuus lomailla viikko Varkauden lähellä olevassa kylpylähotelli Kuntorannassa. Jäsenten on mahdollista saada tukea kustannuksiin. VPK:n lavalla järjestämme suositun Iloisen iltapäivän. Myös perinteinen silakka-perunapäivä järjestetään Iltarannassa.
Syyskuussa käydään Heikin markkinoilla Turussa ja Tukholmassa käymme Suomalaisen seuran eläkejaoston vieraina. Lokakuussa osallistumme valtakunnalliseen Eläkeläiset ry:n järjestämään 2 päiväiseen Tallinnan reissuun. Osallistumme Vanhusten-viikon tilaisuuteen Seurakuntakeskuksessa.
Marraskuussa järjestämme Ruotsin-risteilyn ja on aika pitää syyskokous. Joulukuun rauhoitumme matkustamisen suhteen. Perinteisen pikkujoulun kyllä järjestämme. Muutakin reissailua on vielä mietintämyssyssä. Ilmoittautua ja tarkempia tietoja saa Ritva Varjoselta. Viikoittain ilmoitamme toiminnastamme U:kin Sanomissa.
Seuramme jäseniksi voi halutessaan liittyä johtokunnan jäsenten välityksellä.