Koulu ja terveyskeskus ovat aiheuttaneet Ukissa melkoisen mielipiteiden vaihdon. Otan nyt kantaa tavallisen kiven potkijan kannalta. Kirjoitan varmaan sellaista johon tiedän itsekkin vastaukset, mutta Ihmettelyä herättävistä asioista. Asun Lokalahdella missä aikanaan kävin Pinipajun kansakoulun. Koulu täyttää tänä  vuonna 100 vuotta ja seisoo edelleen ylväänä kylänkeskuksena ilman mätää ja hometta.

Nyt on päätetty purkaa Ukin 1957 rakennuttu Viikaisten koulu ja 1974 rakennettu Pohitullin koulu. Koulut on saneerattu ja korjattu moneen kertaan. Mikä on mennyt vikaan 1919 rakennetun koulun ollessa edelleen täysikuntoinen ja 50-60 vuotta nuoremmat koulut ovat purkukuntoisia? Materiaalit ja menetelmät ovat kehittyneet, onko kehitys  mennyt päin p...tä?

Pinipajun koulu on rakennut yli 2 metrisen kivijalan päälle hirrestä. Pitää kunnioittaa niitä henkilöitä jotka 100 vuotta sitten ovat irroittaneet kivet kalliosta ja taltalla ovat muotoilleet kivet noin 200x50x70 sentin kokoon. Päällekkäin ja päittäin asennetut kivet ovat kilkuteltu hyvin tasaisiksi eikä ulko- ja sisäpinnatkaa ole epätasaisia. Nämä kivet ovat työstetyt irroituspaikalla ja talvella vedetty hevosella ja reellä rakennuspaikalle. Jollain konstilla ne on sitten saatu päällekkäin ja laastia väliin. Tämän kerroksen päälle on sitten rakennettu hirsirakennus. Alakerrassa olivat, keittola, ruokala, voimistelu- veistotilat. Yläkerrassa koulutilat ja opettajan asunto.

Viikainen ja Pohitulli ovat tuhoon tuomitut. Ei sielläkään tutkimusten mukaan ole hometta, mätää paikoin on ja tilat ovat kylmät ja vetoiset. Ikkunat pitää romuttaa ym ym. Tuleeko uudesta koulusta rakennus jossa vietetään 100-vuotisjuhlia? Kaikki edellytykset ovat. Tosin tuntuu jo tehdyn perustavan laatuisia virheitä. Suunnittelua ohjaa ryhmä jossa ei asiantuntemuksella ei ole arvoa. Muualla ohjausryhmä on muodostettu asiantutijoista ja 1 luottamusmies on ollut kuuntelemassa keskustelua.

Meillä on kaupungissa henkilöitä jotka ovat olleet rakennusliikkeissä päättävissä asemissa. Miksi heitä ei käytetty eikä käytetä? Uskoisin äänestäjien suhtautuvan projektiin huomattavasti levollisemmin heidän tietäessään suunnittelun olevan kokeneissa käsissä. Päätösvalta pitää olla luottamusmiehillä. He kuitenkin vastaavat kaupungin taloudesta.