En yleensä kirjoittele valtuuston kokouksesta, mutta nyt oli niin tärkeitä asioita ettei voi jättää kirjoittamatta. Kaiken lisäksi valtuuston päätökset olivat kauaskantoisia. Eka keskustelua herättänyt asia oli Valkosen aloite aloitteiden käsittelystä. Esityksessä aloitteen käsittely ajaksi esitettiin 2 kuukautta. Käytin puheenvuoron sen ajan puitteissa käsittelyn olevan mahdotonta, ilman käsittelyyn tehtäviä muutoksia. Aloite menee ensin hallitukseen joka valmistelee sen itse tai lähes aina lähettää sen alan lautakuntaan valmisteltavaksi. Virkamiehet valmistelevat tässä välissä aloitteen ja lautakunnan hyväksynnän jälkeen se palautuu hallitukselle ja hallituksen hyväksyttyä se menee valtuustolle. Nämä elimet kokoontuvat harvoin, joten on mahdotonta tämän kierroksen mennä läpi 2 kuukaudessa. 2 kuukaudessa saadaan läpi, mikäli ei valmistella kunnolla vaan hallitus vie sen heti takain valtuustolle. Tämäkin onnistuu vain, jos kokous ajat sattuvat kohdalleen. Kaikentietävä ja vain asiaa puhuva valtuutettu tuomitsi puheenvuoroni höpö puheeksi niinkuin muiden mielipiteitä kunnioittavan valtuutetun pitääkin. Höpöjään muut puhuu, oma puhe on täyttä asiaa. Valtuuston mielipide oli, että höpön puhuja on Tähtinen, sillä äänin 39-3-1 hallituksen esitys hyväksyttiin. Harvinaisen yksimielinen äänestys.

Valkosen seuraava aloite luontomatkailusta palautettiin yksimielisesti. Aaltosen aloitetta hallinto- ja kehitysjohtajan viran täyttämisen palauttamista esitti jälleen Valkonen. Tätä ei kukaan kannattanut. Ei edes aloitteen tehnyt Aaltonen eikä Tähtinen esittänyt Valkosen puhettä höpöksi. Hiun 1. vaiheen tonttien luovutusehdot hyväksyttiin yksimielisesti.

Sitten päästiin vanhushuollon palvelurakenteeseen. Siitä keskusteltaisiin varmaan vieläkin, ilman pj:n keskeytystä. Keskustelun sävy kiihtyi kiihtymistään palvelujen yksityistämisestä vaikka puheenvuoroja käytettiin vain vastustamisesta. Kaikki puolueet kokoomusta lukuunottamatta ilmoittivat kannattavansa kaupungin omaa palvelutuotantoa ja paikkausta voidaan tehdä ostopalveluilla. Täällä aiemmin kommentoitiin ettei valtuustossa mitään neuvoja tulla antamaan vanhustyön kehittämiseen. Näin myös kävi vain harvoissa puheenvuoroissa puhuttiin muusta kuin yksityistämisestä ja kuitenkin meille esitettiin paljon mielestäni hyviä kehittämiskohteita. Lopullinen ratkaisu (holocaust) oli monissa puheenvuoroissa päällimmäisenä ratkaisuna. Ovathan yli 65- vuotiaat täysin liikuntakyvyttömiä seniilejä yhteiskunnan riesoja.

Valtuuston työjärjestystä esitti Valkonen siirrettäväksi uudelle valtuustolle. Äänin 36-7 esitys hyväksyttiin. Mikään ei estä uutta valtuustoa hyväksymästä vaikka ekassa kokouksessa uutta työjärjestystä. Muutoksista voisi kertoa aloitteen käsittelylle tulleen 6 kuukauden takarajan. Se on mielestäni sopiva.

Lausunto kuntajaosta herätti myös keskustelua ja äänestyksiä. Haverinen oli valmistellut muutokset kaikkiin vastauksiin. Ihan hyvät ja kannatettavat. Kannatin kuiten Laivon esitystä joka oli sama mitä olin jo hallituksessakin kannattanut. Sisällöltään nämä eivät niin kauheasti toisistaan poikenneet. Molempien pääpointti oli pakkoliitosten vastustaminen. Äänestyksissä Laivon esitys voitti Haverisen 22-9 ja tyhjiä 12  ja sitten Laivo voitti hallituksen 24-19, joten emme kannata ylempien voimien puuttumista asiaan vaan hoitelemme homman mieluummin itse.

Kaupunginjohtajan viran täytöstä oli myös pari äänestystä. Ensin Tähtisen esitys 5 vuoden määräaikaisesta virasta hävisi 39-4. Sitten oli Nevavuoren esitys jossa haluttiin ylempi korkeakoulututkinto muuttaa pelkäksi korkeakouluksi. Tämä hävisi äänin 28-14-1. Keskustelussa jälleen pilkattiin ankarasti eräiden mielipiteitä. Ikävää tällainen käyttäytyminen ja osoittaa vain pilkkaajien typeryyden. Sitten oli vielä liuta aloitteita.