On viimeiset hetket käsillä esittää mielipiteensä Uki-Taivassalo kuntaliitoksesta. Ainakin tällä kertaa. Olen ahkerasti kommentoinut Javan blogissa asiaa. Kommenttien pitäisi pysyä lyhyinä, joten kirjoitan tänne pitemmän jutun.

Asun Lokalahdella ja olin Lokalahtea Ukiin liitettäessä valtuuston varapuheenjohtaja, joten minulla on liitos tohinasta omakohtaista sisäpiiri tietoa. Lokalahden liitos oli siitä poikkeuksellinen, ettei isompi kunta tahtonut millään ottaa pienempää. Pienemmässä käytiin myös ankaraa sisäistä taistoa.

Pääasiallinen pointti Lokalahdella oli se, että halusimme pois Vehmassalon terveyskeskuksesta. Meiltä oli lyhyt matka Ukiin, jossa oli mahdollisuus saada apua yötä päivää. Apteekki kuului myös samaan pakettiin. Silloin Vehmassalon päivystävä apteekki saattoi olla Nousiaisissa. Nyt tämä homma on muuttunut ja sillä ei ole enää merkitystä.

Liitos viimein onnistui ja lokalahtelaisten kunniaksi on sanottava, päätöksen tultua riitely loppui. Olimme kaikki ukilaisia ja pidimme kotikaupungin puolta. Olemmeko jotain menettäneet? Maailma muuttuu niin nopeasti, että suora vertailu ei ole oikeudenmukaista.  Joitakin palveluja on lopetettu, ne ovat kuitenkin 15 min. automatkan päässä keskustasta. Ei ole ajallisesti eroa mikäli lähtee Saarniston perältä ja ovat taatusti Suomen keskimääräistä lähempänä. 

Olemme edelleen lokalahtelaisia vaikka kotikaupunki on Uki. Erittäin vähän uskoisin niitä olevan, jotka haluaisivat Lokalahden olevan edelleen itsenäinen. Kyllähän sitä Tepen Tuvassa saa usein kunniansa kuulla, kun taas ollaan Lokalahtea kohdeltu huonosti. Ne ovat vain keskustelun avauksia ja erotessa ymmärrämme molemmat toisiamme. Asiat pitää kärjistää, eivät ne muuten miltään tunnu. 

Nyt meneillään olevaan liitokseen kantani on se, vaikutus Ukiin on erittäin vähäinen. Taivassalo on lähes pakon edessä ja mikäli haluavat Ukiin liittyä niin siitä vaan. Muistan miten kovin silloin risoi, kun Ukin valtuusto päätti, emme ota Lokalahtea. Ollaan tällä kertaa avoimia.