On tuosta jätevesiasetuksesta täällä maaseudulla puhuttu ja kaupungissakin, koskeehan se kesämökkejäkin. Tiedon kulku on ollut heikkoa. Eikä siitä voi syyttää tiedonvälityksestä vastaavia viranomaisia. Päätöksenteko on ollut vaikeaselkoista

Nyt ent. ymp. min. Enestam syyttää ministeriön virkamiestä. Kyllä se on takkuillut muustakin kuin 1:stä laskelmasta. Muualla ministerit kantaa esimiehinä vastuun, meillä haetaan aina syyllinen jostain muualta. Oli se kauan epäselvää  mistä syistä alkaa velvollisuus rakentaa puhdistus systeemiä. Puhuttiin vessoista ja painevesistä. Nyt ainakin minusta on selvää, jos asunnossa tai mökissä on painevesi, määrätyt systeemit tarvitaan.

Kovasti puhutaan miten tarvitaan pienpuhdistamo ja laite valmistajat ovat vielä kuin viranomaisia. Pienpuhdistamoa ei tarvita. Suodatinkenttä tai maasuodatus riittää. Nämä ovat huomattavasti halvempia muita kuin muut tavat. Tontin pienuus tai kallioisuus saattaa estää näiden rakentamisen. Uskoisin maaseutu asuntoja joihin nämä eivät sovellu olevan todella vähän.

Helpoin ja pysyvin ratkaisu on tietenkin liittyminen kunnan viemäriverkkoon. Mikäli se on kohtuuhinnalla mahdollista. Käyttökustannuksiltaan se ei ole halvin. Maasuodatus on lähes ilmainen käyttää eikä kentänkään käyttökustannus paljoa ole.

Ikävää tässä hommassa on se miten jotkut on pahasti petetty rakentamaan kalliita puhdistamoja vaikka ne eivät olisi olleet tarpeen ja vielä toimivat huonosti, jos ollenkaan. Kyllä tässä pitäisi ehdottomasti ottaa aikalisä. Antaa pölyn laskeutua ja lähteä sitten selvillä ohjeilla liikkeelle.