Lääkkeiden myynti on kasvanut Suomessa kovaa vauhtia. 2010 lääkkeitä myytiin 2,2 mrd/€ eikä siinä ole myyntiä sairaaloihin ja laitoksiin. Jokaista suomalaista kohti 400€ ja näistä oli 86% reseptilääkkeitä. Nousun syynä ovat käyttöön tulleet uudet kalliimmat lääkkeet. Moniin sairauksiin on saatu uusia lääkkeitä. Myös ehkäisevää lääkitystä käytetään entistä enemmän. Näistä yleisiompiä ovat hormonikorvaus-, kolestroli- ja osteoporoosilääkkeet.

Hoitoon on tullut turvallisempia ja tehokkaampia lääkkeitä. Sivuoireet ovat vähentyneet. Jo yli 70% käyttää Kelan korvattia lääkkeitä. Kasvu on ollut niin nopeaa, että hallitusohjelmaan on merkitty lääkekorvausten leikkaaminen. Lääkkeiden käyttöä on pyritty rajoittamaan, mm. unilääkkeiden ja antibioottien. Lääkkeiden käytön kasvun syy on myös lääkefirmojen voitontavoittelu. Lääkkeitä markkinoidaan agressiivisesti. Lääkkeet ovat maailman kolmanneksi tuottavin bisnes.

Sairaita on rajallinen määrä, joten tähtäimeen on otettu terveet ihmiset. Lääkäreiden avustuksella raja-arvoja madalletaan ja saadaan yhä suurempi joukko lääkityksen piiriin. Tästä on hyvänä esimerkkinä kolestroli, josta taannoin kirjoitin. Lisäksi kerrotaan lääketehtaiden kehittämän erektiotestin antavan lukemia jonka mukaan lähes jokaisen pitäisi siirtyä lääkehoitoon. Seuraavaksi suureksi myyntiartikkeliksi ennustetaan laihdutuslääkkeitä. Niitä on jo joitakin myynnissä.

Reseptilääkkeiden mainonta on suunnattu lääkäreille. Samoin lääkäreiden täydennyskoulutus on pääosin lääkevalmistajien tarjoamaa. Eivät ne sitä hyväntekeväisyydestä tee, kuten eivät liikemiehet tukeneet Kanervan synttäreitäkään.  Tästä on ollut seurauksena mm. vanhusten lääkesyöttäminen. Ei ole ollenkaan harvinaista 10:kin erilääkettä syövä vanhus. Joukossa lääkkeitä joita ei pitäisi ollenkaan syöttää ikäihmisille.

Tietenkin lääkkeitä tarvitaan ja kokoajan tulee hyviä uusia lääkkeitä markkinoille. Turha käyttö pitäisi karsia pois. Tosin myös potilaat käyttävät osittain lääkkeitä miten sattuu. Ohjeista ei välitetä. Otetaan milloin sattuu ja ja jätetyään kokonaankin käyttämättä. Lääkkeistä on ollut niin paljon kohuja, etteivät kaikki enää luota niihin. Käytön ongelmista pitäisi aina keskustella lääkärin kanssa.