Marras sana merkitsee jotain kuolemaan liittyvää. Kasvukausi päättyy vuorokauden keskilämpötilan laskettua alle +5:n asteen. Näin tapahtuu yleensä lokakuun puolivälissä. Varmaan on nytkin tapahtunut. Vuorokauden korkein lämpötila on noussut vielä reilustikin +5:n asteen, keskilämpötila tuskin on. Nyt elämme siis marras aikaa. Luonto on kuollut tai oikeammin mennyt talvilepoon.

Eläkeläiselle ihan mukavaa aikaa eletään. On mukavia kelejä kerätä polttopuita ja pilkkoa niitä. Sadepäivinä käydään ostoksilla ja luetaan. Meille oli paha isku Euromarketin sulkeutuminen. Vuosikymmeniä on siellä tullut tehtyä ostokset. Henkilökunta on ollut jo kuin kotiväkeä. Tosin kotona ei ole niin ystävällistä ja aurinkoista porukkaa kuin oli Euromarketissa. Tietenkin muissakin kaupoissa on tullut käytyä, mutta nyt on uuden kaupan etsintä käynnissä. Lidliä on mietitty seuraavaksi paikaksi. Perjantaina yritettiin tehdä viikonlopun ostokset sieltä. Ei onnistunut. Kaikkea mihin oli tottunut, ei löytynyt. Mukaan tarttui myös tarjouksessa ollutta pekonia. Suolaista oli niin, että vielä janottaa. Kyllä siihen on tottunut, että Lidlin ulkomaiset lihatuotteet on suolalla kyllästetty ja niitä yrittänyt välttää. Taas tuli uusi opetus.

Ensi viikko on siitä outo viikko tähän vuodenaikaan ettei ole yhtään kokousta. Talousarvioonkaan ei taida tarkemmin viitsiä perehtyä. Tehtiin se niin yksimielisesti ettei siihen varmaan mitään tarkempaa perehtymisen syytä olekaan. Keväällä sain kokea sellaisen yllätyksen, että erääseen itsenäisyyspäivänjuhlaan pyydettiin puhumaan. Erittäin harvinaista vassarille vaikka jo pitäisi elää vapaamielisempää aikaa. Tilaisuus ei ole Nuorkauppakamarin juhla. Puhetta voisi ensi viikolla alkaa värkätä. Aikaa on enää 3 viikkoa ja se menee nopeasti. Tosin tiedän kokemusta ettei siihen puheenvärkkäämisen ryhdy ennen kuin on aivan pakko.

Ihan mukava viikko siten odotettavissa kunhan ei joka päivä sataisi.