Olin eilen 2 tilaisuudessa joissa puhuttiin Ukin lähihistoriasta. Mielenkiintoisia vaikka aika hyvin esillä olleet asiat tunnenkin. Ensin oli historia tmk:n kokous ja sitten "Merellisessä illassa" kerrottiin Makeanvedenaltaan historia.

Ukin historia on edennyt kirjoitusvaiheeseen. Eka käsittelyssä oli aika 1940-1960. Tämä vaihe sivutetaan lyhyesti, sillä siitä on jo Veikko Paasion kirjoittamassa historiassa. Pieni kertaus on tarpeen. Tämän historian on tarkoitus kertoa Ukin noususta 3500 asukkaan kaupungista 16000 asukkaan teollisuuskaupungiksi. Se vaatii pohjustuksen hieman kauempaa.
 
Historia ei ole kaupungin historia vaan Ukin historia. Kaupungin toimet ovat niin merkittäviä ettei niitä voi tietenkään sivuuttaa. On se vaatinut senaikaisilta luottamusmiehiltä ja tietenkin varsinkin pieni lukuisalta virkamiehistöltä mittavan työn. Kyllä siinä on ollut sopeuduttava naapuriinsa. Ei ole ollut aikaa pyytää apua poliisilta tai valitus instansseilta. 
 
Matti Jalava kertoi illalla Makeanveden historian alkaen 1600-luvulta. Alustus kesti 1,5 tuntia vaikka eteneminen oli lennokasta turhia jahnaamaton. Myös erittäin mielenkiintoinen, huolimatta siitä, että olen lukenut hänen aihetta käsittelevän kirjansa. Mieleen tuli, että jos allasta nyt alettaisiin suunnittelemaan niin kuinkahan monta kymmentä vuotta menisi projektin aloituksesta altaan valmistumiseen. 
 
Nyt arvostellaan kovin vanhempaa sukupolvea sopuleiksi ja aisankannattajiksi, mikäli ei joka pikkuasiasta risata vaan pyritään pysymään varsinaisessa jotain tarkoittavassa asiassa ja etenemään. On se Makeanveden allas vaatinut työtä senaikaisilla laitteilla tutkimuksessa ja suunnittelussa. Varsinaisesta toteutuksesta puhumattakaan. Jo massojen siirrot ovat olleet mittavia sen ajan kalustolla ja nykyiselläkin. Valmista vaan tuli muutamassa vuodessa. 
 
Nyt meillä on sitten puuttumatta makeaa vettä vaikka Turun ja Rauman välisen alueen tarpeeseen. Matti näytti lehti uutisen, jossa kerrottiin Turun todenneen altaan veden niin huonolaatuiseksi ettei se heille kelpaa. Onhan altaan tila ollut huono monina vuosina. Nyt kunto on hyvä. Uhkia on edelleen paljon. Mm. Laitilassa tekeillä olevat turpeennostot.
 
Yleisö puheenvuoroissa Sakari Hinneri käytti erittäin mielenkiintoisen puheenvuoron. Hän kertoi altaan alkavan rannoilta muistuttaa järveä, mutta vielä on pitkä matka ennen kuin koko altaasta voidaan sanoa samaa. Meidän on muistettava kyseessä olevan pintavesi allas ja kunnon säilyttäminen ja jopa säilyttäminen vaatii kaikilta ajattelevaa huolenpitoa.