Eilen oli Ukissa keskustelutilaisuus johon oli ESH kutsunut Aluesairaalan kuntien edustajia. Tilaisuuden aloitti ESH:n johtaja Olli-Pekka Lehtonen ja hänen jälkeensä alusti vielä johtava lääkäri Samuel Saarni.

Strategian teemana on "Terveenä kotiin". Suomessa hoidetaan eniten potilaita sängyssä, on sitten kysessä vaikka dementia. Nyt aiotaan tehdä hoito heti oikeassa kohteessa. Ensihoidon jälkeen päätetään missä kohteessa on oikea paikka hoitaa, ei kuljeteta enää potilasta koko ketjun läpi. Terveyskeskus-Aluesairaala-Tyks. Kerralla valmiiksi, matkustaminen pois. Sairaaloiden yhteistyötä tiivistetään.

Sairaanhoidon kulut nousevat melko hallitsemattomasti, kuten monet muutkin kulut. ESH:ssa on tarkoitus tehdä seuraavat säästöt:

-Hoitopäivien vähentäminen 5,8 milj/€

-Päivystyskäynnit 3,7 milj/€

-Synnytysten keskittäminen 0,5 milj/€

Tyks:in tuottavuuden parantaminen 4 milj/€

-Hoitojen oikea kohdentaminen 4 milj/€

Ensi vuonna tulee voimaan uusi päivystysasetus. Kaikkien on saatava yhtä laadukkaat palvelut huolimatta siitä missä asuu. Palvelut hajautetaan ja keskitetään tarkoituksenmukaisesti. Kirurgisia palveluja on tehty 5:ssä sairaalassa. Uki jää päiväkirurgisten palvelujen suorittajaksi. Johdon mukaan näin turvataan ESH:n lähipalvelut. Säästö siirtymisestä päiväkirurgiaan tuo 0,7 milj/€.n säästöt. Säästöjen laskeminen on vaikeaa sillä vaikutus on monitahoinen.