Eturauhasyöpä on tullut niin yleiseksi, että se tulee hyvin usein miesporukassa keskustelunaiheeksi. Hyvä niin. Ehkä se saa ihmiset käymään tutkimuksissa säännöllisesti. Varhain havaitun ennuste on hyvä ja selvitään pienemmillä hoidoilla. 

Itse kävin 7 vuotta verikokeessa säännöllisesti joka vuosi. Kunnes se havaittiin. Ehkä silti olisi pitänyt olla aktiivisempi. Kahteen kertaan tuona aikana otettiin koepalojakin. Vasta kolmannella kerralla havaittiin. Sain valita sädehoidon ja leikkauksen välillä. Kehoitettiin valitsemaan leikkaus. Ei ollut niin merkillisen iso juttu. Heti samana päivänä suorastaan pakotettiin jalkeille. Vajaan viikon jälkeen kotiin. Kotona en käyttänyt enää kipulääkettä. Parin kuukauden jälkeen ei ollut oikeastaan kuin muisto jälellä koko operaatiosta.

Nyt olen pikapuoliin menossa 3:n kerran leikkauksen jälkeen tutkimuksiin. Nyt on tulossa  vuosipäivä. Mitään ei ole ainakaan toistaiseksi havaittu. Kerron oman tarinani, ehkä se auttaa jotakin. Ei ole syytä pelätä eikä hermoilla. Ei näille mielentiloille toisaalta mitään voi, mutta ne ovat ohimeneviä.

 

Asiantuntijat linjaavat eturauhassyövän seulonnan periaatteita

 

4.2.2010 5:20

Eturauhasen syövän seulonta vähentää kuolemia, mutta toisaalta se voi aiheuttaa pelkoa ja johtaa myös liian rankkoihin hoitoihin. Yli sata suomalaisen eturauhassyövän asiantuntijaa on torstaina koolla pohtimassa, miten eturauhasen syövän seulonnat ja hoidot pitäisi tulevaisuudessa järjestää.

Seulonnassa löytyy paljon syöpiä, jotka eivät kehity tappaviksi miehen elämän aikana. Syöpien aktiivisella seurannalla voitaisiin rankat hoidot aloittaa vasta siinä vaiheessa, kun syöpä lähtee etenemään, mutta kuitenkin ennen kuin se ehtii levitä.

Ärhäkkänä eturauhasen syöpä on nopeasti etenevä, tappava sairaus ja vaatii leikkaus-, säde- tai lääkehoidon tai niiden yhdistelmän.

Eturauhasen syövän ilmaantuvuus on Suomessa Euroopan korkeimpia. Tapausten ennuste on kuitenkin yleensä erittäin hyvä ja kuolleisuus eturauhasen syöpään on meillä Pohjoismaiden alhaisin. Viiden vuoden kuluttua sairastumisesta 92 prosenttia miehistä on elossa.

 

Helsingin Sanomat | [email protected]