Kiitos järjestäjille kutsusta puhumaan. Olin otettu. Miettiessäni puheen aihetta tuli mieleen täällä olevan paljon kesäasukkaita ja entisiä lokalalaisia joista monet ehkä miettivät muuttoa pysyvästi tänne asumaan ja eivät juurikaan tiedä meidän tämän hetken asemaamme Ukissa. Kerronkin siitä.

Ensi vuosi on juhlavuosi Suomessa ja Uudessakaupungissa. Suomi täyttää 100 vuotta ja Uusikaupunki 400 vuotta. Me emme ole olleet vielä 40:kään vuotta ukilaisia. Vuosia kestäneiden neuvotteluiden ja äänestysten jälkeen liitos toteutettiin. Uskoisin ettei kukaan murehdi tehtyä päätöstä.

Olemme lähellä Ukia ja haemme sieltä ne palvelut joita emme täältä saa. Varsin selväksi asia tulee vuoden 2019 alusta. Silloin toteutetaan sote joka vie kuntien nykyisin hoitamista asioista n. 70%. Sosiaali- ja terveydenhoidon päätösvalta tulee siirtymään kunnilta, muodostettaville maakunnille. Maakunnille tullaan valitsemaan vaaleilla valtuusto. Siihen ei Ukista tule montaa pääsemään ja valtuuston valitsemaan hallitukseen, joka käytännössä tulee asiat päättämään tuskin kukaan.

Pidin aluksi uutta sotea hyvänä. Yhdistäähän se perusterveydenhoidon ja erikoisterveydenhoidon. Ukissa se käytännössä näkyy selvemmin siinä ettei tule enää olemaan erillistä terveyskeskusta ja sairaalaa. Voisi ainakin kuvitella palvelujen tulevan joustavammaksi ja pääsyn oikeaan hoitoon helpottuvan. Nyt sotea on riepoteltu niin ettei enää tiedä mitä tästä tulee ja mistä palvelut tullaan saamaan.

Nyt Ukin on aika valmistella palvelunsa siihen kuntoon ettei uusi tuleva maakuntahallinto niitä lopeta. Maailma muuttuu, halusimmepa tai ei. Ulkoisesti tilanne on muuttunut rajusti viimeisinä vuosikymmeninä. Turku on tullut ajallisesti huomattavasti lähemmäksi.

Päättyy  sote miten tahansa se on varmaa, että korkeantason terveyspalvelut tulemme saamaan Turusta, nykyisistä tyksin sairaaloista. Vähän aikaa sitten kerrottiin tyksin palvelut esim. aivoinfarkti palveluissa olevan maailman nopeimmat. Keskimäärin 10:ssä minuutissa sairaalaan saapumisesta on hoito käynnissä. Nopeus on näissä tapauksissa ensiarvoisen tärkeää.

Omat ja kuulemani kokemukset tyksin hoidosta ovat olleet lähes poikkeuksetta tyytyväisiä. Nämä pitää säilyttää ja kehittää. Sairaanhoidon hajautuminen heikentää resursseja.

Autot ovat parantuneet, tiet ovat hyviä, ambulanssi on muuttunut kuljetusvälineestä hoitoyksiköksi ja helikopteri vie potilaan hetkessä keskussairaalan hyviin hoito mahdollisuuksiin.

Luin taannoin juttua, jossa taivassalolainen potilas matkusti ensin hevosella Vinkkilään, sitten junalla Turkuun eikä sieltäkään hetkessä matka sujunut hoitoon. Oli varmaan ainakin työpäivän pituinen matka. Nyt vähemmän kiireellinen potilas on alle 2:n tunnin mistä tahansa Ukin osasta hälytyksestä tyksin hoidossa. Kiireellisen matkaa helikopterilla en osaa arvioida, mutta alle puolen tunnin joka tapauksessa.

Jokunen vuosi sitten kysyin palopäälliköltä, kuinka kovin ajetaan potilasta sairaalaan kuljetettaessa. Ei ajeta kovaa, potilas on asiantuntevassa hoidossa heti ambulanssin tultua paikalle. Näin se on. Henkilökunta on hyvin koulutettua ja ambulanssin varustus laadukasta.

Saamme kaupungilta myös monia muita palveluja. Tosin ne eivät ole niin kiireellisiä kuin terveydenhoito. Tärkeitä toki ovat. Lapset, vanhustenpalvelut ja infra ovat keskeisiä. Sitten on lukematon määrä muita jotka myös pitäisi asiallisesti hoitaa, kuten urheilu ja kulttuuri.

Terveydenhoidosta vielä se, että meidän pitää nyt jäljellä olevassa parissa vuodessa laittaa sairaala ja terveysasema virta viivaiseen kuntoon ettei sitä sote ala heti näpelöidä. Emme voi säilyttää kaikkia haluttuja palveluja sairaalassa. Vähintään ne joista on usein kysyntää pitää säilyttää. Meidän pitää myös kehittää kotisairaalatoimintaa. Se vähentää kustannuksia ja koti on kaikille paras mahdollinen hoitopaikka.

Vanhustenhoito pitää säilyttää ja parantaa. Siinäkin pitää kotipalvelut saada sille tasolle, että jokainen voi olla kotona mahdollisimman pitkään. Lapset meillä Lokalahdella ovatkin hyvässä hoidossa. On oma päiväkoti, joka tosin on ajoittain ahdas. Päivähoidolla ja kantakaupungin hoitopaikoilla homma hoituu. Tosin täältä pitää löytyä hoitopaikka sellaisille joiden rutiiniin päivittäiset Ukin reissut eivät kuulu.

Koulussa meillä on onneksi hyvin oppilaita eikä siten sitä mikään uhkaa. Sen tiloja ja pihaa on saatu hyvin korjattua. Tässä kuin muissakin jutuissa käyttäjien pitää muistaa ottaa yhteyttä viranhaltijoihin tai luottamusmiehiin, mikäli joku asia on rempallaan. Lokalahden tarpeet on saatu hyvin hoidettua huomioiden talous ja muut olosuhteet.

Nuortentuvasta usein puhutaan uhanalaisena. En ole viime aikoina kuullut mitään Nuortentuvan olemassa oloa uhkaavaa. Mikäli sellaista jostain tulee, toivoisin aktiivien laativan selvityksen talon käytöstä ja toimittavan sen luottamusmiehille. Mikään muu kuin jatkuva käyttö ei nykyään kiinteistöjä suojele.

Urheilu on saanut Lokalahdella uutta tulta. Urheilukenttä on heikossa kunnossa sen sisäkenttä pitää kunnostaa. Se asia on tällä hetkellä hyvässä hoidossa. Syksyllä asiaan paneudutaan talousarviota laadittaessa ja siitä keskustellaan Leiskun kanssa. Lokalahden keskustan kaavoitus on menossa.

Lokalahden keskustan uusittava asemakaava on nyt netissä ja Nuortentuvalla nähtävillä ja siihen voi jättää huomautuksia. Syksyllä se tulee virallisesti nähtäville ja silloin voi tehdä muistutuksia mikäli aihetta on. Hyvä olisi tehdä mahdolliset huomautukset jo nyt, että ne voitaisiin huomioida ja mahdollisesti tehdä muutokset. Lokalahdella on hyvin tontteja saatavissa ja uudessa kaavassa niitä on lisää. Mikäli alkaisi tulla niukkuutta, lisää tontteja on valmius kaavoittaa nopeasti.

Nuortentupa on nykyisessä kaavassa suojeltu. Uudessa kaavassa suojelua ei enää ole. Suojelua on monen tasoista. Asemakaavalla suojeltu on heikointa tasoa. Museoviraston suojelu on jo vahvaa. Niitä jotka haluavat varmistaa Nuortentuvan säilyvän, kannattaa tarkoin selvittää pitäisikö uudessa kaavassakin suojelu säilyttää.

Toivottavasti jutuistani on ollut hyötyä ja tarpeellista tietoa. Lokalahti on hyvä paikka asua. Me kanta-asukkaat tämän tiedämme ja toivotamme uudet asukkaat tervetulleiksi.