Valtuuston kokoukset ovat olleet viime kertointa lähes sanattomia, nyt oli hieman eloa. Viime vuoden talouden toteumaa ihasteltiin ja jopa vero% alennuksia heiteltiin. PItkäaikainen kokemus on osoittanut ettei kannata heittäytyä hetken huumaan mennään sitten ylös tai alas. Se kuuluu normaaliin elämään.

Enemmän sitten keskusteltiin sotemaksujen korotuksesta. Asiaa lienee tarpeellista taustoittaa. Maan hallitus määrää sotemaksujen ylärajat ja nyt eräiden maksujen, pääasiassa terveydenhoitoa koskevat, korotettiin 27,5%:a. Kunnat kuitenkin päättävät mitkä maksut ovat. Iso osa kunnista jätti korotukset toteuttamatta. Ukissa maksut korotettiin tappiin, 27,5%. Eilen päätettiin maksujen korotuksista korjaus talousarvioon. Maksujen korotukset oli jo päätetty lautakunnissa. Terveyskeskus ltk koostuu Vehmassalon kunnat + Uki. Asian esittelyssä luki seuraavaa:

Kaupunginhallitus päätti 16.11.2015 esittää kaupunginvaltuustolle
Kuntatalousohjelman 2016-2019 mukaisesti sosiaali- ja
terveyshuollon asiakasmaksujen korottamista 7 % (tulojen lisäys
310.000 €). Kaupunginvaltuusto hyväksyi kaupunginhallituksen
esityksen 8.12.2015 ja päätti että sosiaali- ja terveydenhuollon
asiakasmaksujen korotukset tehdään hallituksen esityksen
mukaisesti ja määrärahamuutokset vuoden 2016 talousarvioon
tehdään sen jälkeen, kun toimielimet ovat tehneet yksilöidyt

päätökset toiminnan muutoksista.

Tulkintani oli valtuuston korottaneen maksuja 7% ja pidin lautakuntien ja niiden esittelijöiden toimintaa valtuuston päätöksenvastaisena. Myöskään en pitänyt korotuksia oikeudenmukaisina sillä se koskettaa kovin eräitä perheitä. Nyt puhutaan vero%:n laskusta, tästä korotuksesta sotemaksuihin tulee 0,15% vero%:sta. Ei mielestäni ole oleellista tässä tilanteessa kaupungintalouteen.

Puheenvuoroni herättivät vastakommentteja. En lähde niitä kertaamaan sillä olin niistä pääosin erimieltä. Mikäli asianomaiset haluavat itse referoida niin forumi on vapaa kuten aina. Enkä poista kommentteja.

Muissa asioisa Junkola-Lehtonen esitti, että alle 30 000€ hankinnoissa käytetään vain kotimaisia yrityksiä. Hieno juttu, ei varmaan kukaan vastusta, asia vaan on hyvin tulkinnanvarainen. Voiko Lidlistä hankkia kotimaisia porkkanoita tai Sokoksesta israelilaisia appelsiineja entä voidaanko käyttää ulkomaisen yrityksen suomalaisia lääkäreitä tai osoittaa ukilaisia potilaita ulkomaisten yritysten laitoksiin?

Kokouksen päätteeksi johtava ylilääkäri (onko titteli oikein) Piia Lahtinen kertoi terveydenhoidon muutoksista. Positiivista kuultiin. Muutokset ovat asettumassa kohdilleen ja Ukin sairaalan asema lähisairaalana on vahvistumassa.