Malmberg kirjoittaa kirjassaan "Tuntemattomat sotilaat" millaisia Linnan luomat henkilöt olisivat olleet ennen sotaa ja sodan jälkeen. Heitä kuvataan ihmisinä myös sodan aikana, mitä Linna ei juurikaan tee. Linna kertoo sodasta ja sen tapahtumista. Monissa kohdin on helppo olla Malmbergin ja hänen avustajiensa kanssa samaa mieltä.

Kritiikkiä antaisin siitä, että Malmberg välillä arvostelee ankarastikin Linnan näkökulmaa. Linna kirjoitti mestari teoksen. Mikäli Malmberg olisi ollut ohjeiden antajana, epäilen ettei kaikkien suomalaisten suosikkia olisi syntynyt. 
Sotakirjoja taitaa Suomessakin painetun tuhansia ja uusia tulee kuin hihnalta. Kuinka monen nimen muistat? Nämä ovat tehty Malmbergin näkökulmasta oikein.
Malmberg arvostelee Linnan pasifistista näkökulmaa. Sotaa ja sotilaita pitäisi arvostaa sankarillisina ilman inhimillisyyttä. Tässä muutamia näytteitä kirjasta.
Tässä kerrotaan sotavangista, jonka Lehto ampuu. Muut ovat kuohuksissa erityisesti Hietanen. Malmberg: Hietanen ottaa tapauksen raskaasti ja palaa siihen vielä myöhemminkin. Hän on nähnyt vangissa ihmisen eikä ruskeapukuista vihollista. Kertoja ei malta pysyä taustalla, vaan alleviivaa rasittavasti: (Linna) Jälleen he olivat saaneet rokotuksen inhimillisyyttä vastaan. 
Malmberg kertoo tapauksesta, jossa jaetaan kunniamerkkejä. Kertoja tarjoaa tässä kiusallisesti mielipidettään. (Linna) Omituisinta asiassa oli kuitenkin se, ettei yhdenkään miehen päähän pälkähtänyt, että tässä palkittiin parhaita tappajia. Ei edes pataljoonan pastorin, joka piti jumalanpalveluksen tilaisuuden päätteeksi.
Vielä kohta jossa Malmberg kertoo Vanhalasta. Itse asiassa Linna tuli luoneeksi hahmon, joka olisi tunnistanut myös kirjailijan oman paatoksen, kun tämä käy julistamaan: (Linna) Jälleen he olivat saaneet rokotuksen inhimillisyyttä vastaan.
Näitä esimerkkejä löytyy lukuisasti lisääkin. Minusta Linna on kirjoittanut kirjansa moni arvoisesti ja siten saanut kirjalleen valtaisan hyväksynnän. 
En kirjaa missään tapauksessa pelkästään kritisoi. Hyvät puolet ovat ansiokkaat ja niitä tullaan varmasti lukuisasti korostamaan.
Malmberg kertoo myös otteita "Sotaromaanista". En ole koskaan sitä lukenut. Varmasti melkoinen aukko yleissivistyksessä. Sotaromaani on teos "Tuntemattomasta sotilaasta" ennen lopullista karsintaa. Näiden näytteiden perusteella on helppo uskoa, että "Tuntematon sotilas" olisi -50 luvulla tuomittu vielä ankarammin. Pahimmat särmät on karsittu lopullisessa versiossa.
Pieni yksityiskohta. Malmberg ihmettelee miten Linna kirjoittaa ensimmäisen kerran kirosanan vittu vasta "Täällä pohjantähden alla" kolmannessa osassa. Tapahtumien aikoihin sana on varmasti ollut tunnettu, mutta kirosanaksi se on muuttunut vasta paljon myöhemmin. Nykyään se ei ole enää kirosanakaan vaan välimerkki. Kuten pilkku.
Juttua kirjasta riittäisi vaikka kuinka. Mielestäni kukaan ei jaksa kuitenkaan lukea minulta pitkää juttua. Antoisia lukuhetkiä mielenkiintoisen kirjan parissa.