Ennen joulua TS:ssä oli laaja juttu fosforista. Päätin silloin kirjoittaa siitä myös blogiin. Fosfori on meille suomalaisille tärkeä aine. Ei yksinomaan sen vesistöjä rehevöittävän vaikutuksen takia vaan myös siksi, että meillä on sitä myös maaperässä. Ainoana maana Länsi-Euroopassa, eikä maailmassakaan sitä ole monessa paikassa. Me menimme myymään tämän raaka-aineen Norjaan lähes ilmaiseksi.

Nyt Norja vie sitä täältä kotiinsa jalostettavaksi. Olemme banaanivaltio, meiltä viedään raaka-ainetta ilman, että hyödymme siitä juuri mitään. 2 kertaa viikossa juna tuo lastin fosforia Ugiin ja täältä laivalla se viedään Norjaan. Tämä toiminta ei ole tuonut lisää työpaikkoja eikä verotuloja. Ei myöskään Siilinjärvelle jossa fosfori louhitaan. Kaivos on avokaivos n. 3 km. pitkä, 200-700 m. leveä ja 120m. syvä. Se on saavuttanut syvyyden, jota syvemmälle ei juuri voi avolouhoksena mennä. Nyt aluetta laajennetaan, poistetaan pintamaata ja kalliota. 

Meillä on fosforia myös Savukosken Soklissa. Siellä ei ole toistaiseksi ollut kaivos toimintaa. Tiettävästi Yara suunnittelee toiminnan aloittamista. Fosforin oletetaan loppuvan maaperästä nopeammin kuin öljyn, joten hinnan odotetaan nousevan nopeasti. Tämän rikkauden me lahjoitimme pois. Suomalainen fosfori on maailman puhtainta. Se ei sisällä kadmiumia. Kadmium aiheuttaa osteoporoosia ja haiman rappeutumista. Se jää ihmisen elimiin ja puoliintumisaika on 5-15 vuotta eri elimissä. Toisin sanoen kadmium jää elimistöömme suurelta osin elämämme loppuun asti.

Kemira GrowHow myytiin Yaralle ilman ainuttakaan sora ääntä. Käsittämätöntä. Eivät työntekijät, ei Kemianliitto eikä politiikot sormeaan nostaneet. Edellisen kerran Kemira yritettiin myydä Industri Kapitalille. Silloin se onnistuttiin kaatamaan kovalla työllä. Apua siihen ei tullut tippaakaan virallisesti Kemianliitolta eikä sen pj. Vallitulta. Eräiltä sen työntekijöiltä kyllä. Eikä juuri keskustapuolueelta. Tilanteen ratkettua Vallittu ja Kalli repivät ihokkaansa, me teimme sen. Yhdessä he tekivät seuraavissa eduskuntavaaleissa 8 sivuisen lehden, jossa retostelivat erinomaista työtään. Todellisuudessa heistä huolimatta myynti saatiin estettyä. Miksi he eivät nyt tehneet yhtään mitään myynnin estämiseksi Yaralle?

Ylivoimaisesti suurin fosforin tuottaja maailmassa on Marokko, myös Jordania on merkittävä. Siinä ne sitten ovatkin. Kiinalla, USA:lla ja Venäjällä on myös merkittäviä fosforivaroja. Ne tarvitsevat kaiken itse. Nauru on oma lukunsa. Tämä pieni saarivaltio oli lähes kokonaan fosforista. Kaikki on louhittu ja siitä saadut vähäiset rahat käytetty ylelliseen elämään. Nyt on vain köyhyyttä. Rahat veivät pääasiassa isot ulkomaalaiset yhtiöt ja fosforin Australia, jonka maa on erittäin köyhää fosforista. Meillä on nyt sitten Naurun kohtalo, Norja vie fosforin ja siitä saatavat rahat. Ei paljon naurata.