Tänään olikin oikein kunnon kokous. Aamulla klo 8.00 aloitettiin ja taisi kello jo lähestä 18.00:sta lopetettaessa. Tehtiin talousarvio esitys valtuustolle. Aluksi käsiteltiin normaali lista. Ostettiin ja myytiin maata. Päätettiin alkaa kehittää Ruokolan- ja Käätyjärven kehittämistä kalastusmatkailu kohteeksi. Annettiin lupa lehtorin viran täyttöön ja valittiin luottamusmiehiä pariin kohteeseen. Käsiteltiin Jari Valkosen oikaisuvaatimus, mikä ei juuri keskustelua synnyttänyt.

Näiden jälkeen päästiin talousarvion kimppuun. Ekaksi käytiin pitkä yleiskeskustelu. Sen jälkeen aloitettiin yksityiskohtainen käsittely muutosesityksineen ja edelleen myös keskusteltiin. En kerro kaikkia sanallisia muutoksia joita tehtiin yksimielisesti ja joista ei ollut vaikutuksia ensi vuoden budjettiin. Enkä vastaa myöskään mahdollisista virheistä. Muistiinpanoni eivät ehkä ole täydelliset. Mitään merkittävää virhettä tuskin teen. Henkilöstön 2 viikon lomautus poistettiin yksimielisesti. Johanna Hyvönen esitti säästöjä haettavan mm. vapaaehtoisilla toimilla henkilöstömenoista. Juha Nevavuori esitti suurinpiirtein samaa, mutta henkilöstövähennyksiä tehtäväksi erityisesti henkilöstön keskiportaaseen. Äänestyksessä Nevavuori voitti 6-5. Jako oli selkeä oikeisto-vasemmisto.

Verotulo kertymään Hyvönen esitti 1milj/€:n lisäystä. Äänet menivät tasan 5-5. Puheenjohtajan ääni ratkaisi ettei verotulo ennustetta koroteta. Nykyinen ennuste perustuu hieman yli prosentin tulokasvuun ensi vuonna. Palkat nousevat ilman liukumaakin yli 2%:a, eläkkeet vähintään 3,6% ja työttömyyden ei ennusteta kasvavan, joten meidän mielestämme ennustetta olisi voinut nostaa.

Vammaistenpalveluista esitettiin leikattavaksi 160 000€. Keskustelun jälkeen päätettiin leikkausta vähentää 60 000€. Työterveyshuoltoon lisättiin lääkärin virka ja määräaikainen hoitajan toimi vakinaistetaan. Tämä ei lisää menoja sillä työterveyshuoltoon on tullut niin paljon uusia asiakkaita, että maksut kattavat menot ja Kelahan maksaa työterveyshuollosta puolet. Perusopetukseen Hyvönen esitti 120 000€ lisää kätettäväksi 1 viikotunnin lisäkseen 3-6 luokkien opetukseen. Tämä hyväksyttiin äänin 8-3. Kansalaisopistosta maksamme 50 000€ vuodessa enemmän kuin olisi oikein ja kohtuullista. Neuvottelut tästä on saatava tuloksellisiksi maaliskuun loppuun mennessä. Mikäli ei tuloksia tule voimme vaikka erota kuntayhtymästä ja perustaa oman. Silloin säästämme 50 000€. Anto esitti 5 000€ lisää Musiikkiopistoon äänin 7-3 ja jälleen 1 tyhjä, Aaltonen ei pystynyt muodostamaan mielipidettään, raha hyväksyttiin.

Investoinneista Janhuanniemen kaduista poistettiin melkein 300 000€. Kymppitonni jätettiin sisääntuoväylän siistimiseen. Hiun kunnallistekniikasta äänestettiin ja äänin 8-3 raha jäi sellaisenaan. Betorantien liittymäraha jätettiin, mutta asiasta neuvotellaan vielä ELY-keskuksen kanssa liikennevalojen muuttamiseksi liikenneympyräksi. Ekolehtilän alueelle varatusta 100 000€ todettiin jo 80 000€, joten se päätettiin siirtää tämän vuoden tilin ylitykseksi ja tien asfaltointia siirrettiin, joten koko sata tonnia poistui. Siinä se pääpiirteittäin.