Käytin allaolevan puheenvuoron valtuustossa käsiteltäessä 8 kk:n talouden toteutumaa. Toteutuma ja määrärahojen ylitykset hyväksyttiin muuten, mutta elinkeinopuolen ylitys palautettiin yksimielisesti tarkempien selvitysten tekoa varten.

Talouden toteumasta monet sanovat taas mitä minä sanoin, mutta ei tämän ennustamiseen mitään kristallipalloa ole tarvittu. Mielestäni siellä ei ole muuta yllättävää kuin 1 prosenteissa valtaisa määrärahan ylitys ilman lupaa.

Taloutta on yritetty saada parempaan kuntoon jo vuosia. Oikeammin sanottuna niin kauan kuin jaksaa muistaa. Jälkiviisaita on ollut pilvin pimein, mutta niitä jotka talousarvio kokouksessa sanoisivat mitä pitää tehdä, ei ole ollut.

Emme ole mikään poikkeus Suomen kuntien joukossa. Samat ongelmat ovat  joka puolella muualla paitsi lännessä, siellä on meri. Mikäli loppuvuosi menee ennakoidusti ja saamme sataman yhtiöitettyä niin tulee vuosi lisäaikaa miettiä ja tehdä jotain parempaa. Tulevaisuus näyttääkin paremmalta.

 Mielestäni pitempi aikaiseen talouden tasapainoon ei ole muuta keinoa kuin saada kaupunki nousuun. Pieniä ja keskisuuria kustannusten nousua rajoittavia hommia on löytynyt, mutta meillä on lakimääräinen ja inhimillinen velvollisuus hoitaa ihmisille tärkeät ja välttämättömät palvelut. Niiden määrässä ja laadussa ei ole tingittävää.

Nyt haettavat lisämäärärahat ovat yhtä poikkeusta lukuun ottamatta olleet välttämättömät ja ne on myönnettävä. Tämä poikkeus on elinkeinopalvelujen määrärahan ylitys kj:n vastuualueella 1250%:a ilman ylityslupaa. Kaiken lisäksi ylitykset ovat melkein kokonaan vähintään arveluttavia.

Olemme jo muutaman vuoden laittaneet Hinku-hankkeeseen isoja summia. Miksi näitä ei ole haettu talousarvioon? Mitä olemme näillä rahoilla saaneet? Jonkin verran julkisuutta, jonka tuotto kaupungille ei ole ainakaan vielä arvioitavissa. Pääsääntöisesti olemme saaneet 0-selvityksiä.

Etanolitehdas hankkeessa kaupunkia rahastaa sama konsultti. Tällaisten hankkeiden järkevyyttä on vaikeata tavallisen valtuutetun arvioida. Mitä pidemmälle hanke on venynyt sitä epäluuloisemmaksi olen ainakin minä tullut. Toivottavasti hanke edistyy ja saamme jotain katetta rahoillemme.

Tästä määrärahan ylityksestä on mennyt osa Tontonmäen markkinointiin. Miksi? Tontonmäki on oma yhtiönsä ja sen kaikki menot pitää hoitaa yhtiöstä. Tiedämme yhtiön tilien olevan tyhjän ja lainojen maksut, lyhennykset ja korot odottavat. Tässä tilanteessa ehdottomasti päätökset pitää tehdä valtuustotasolla. Valtuuston pitää ottaa kantaa mitä tehdään. Tappiota on mitä ilmeisemmin tulossa ainakin milli, eikä sitä pidä kasvattaa ilman, että valtuusto ottaa siitä vastuun.