Kilpailu yrittäjistä kuntien kesken on nykyisin aika vaisua verrattaessa tilanteeseen muutama kymmenen vuotta sitten. Silloin tilanne meni niin villiksi, että lainsäädännöllisillä toimilla piti laittaa kunnat aisoihin. Myös Vakka-Suomesta on monia esimerkkejä. Suoranaisia huijauksia joiden kohteena oli monasti myös Uki.

Kerron joitakin mitä olen saanut seurata läheltä. Ensin Ukin tapaus. Sen kaikki muistanevat. Neuvoteltiin satamaan sopimus toisella rannalla olevan Hargshamnin kanssa. Siellä homma oli myyty yrittäjälle ja näiden kanssa ukilaiset neuvottelivat. Luotettiin puheisiin ja hyvään tahtoon. Pieleen mentyä täälläkin perustettiin totuuskomitea, mihin minäkin tulin valittua. Merkillisintä komitean toiminnassa oli, että sen kokouksiin osallistui kiistellyn sopimuksen neuvotellut ja allekirjoittanut henkilö, asemansa perusteella.  Ei silloinen kj.

Naapuri kunnassa toimi yritys kunnan tiloissa, joka ei maksanut kertaakaan laskujaan kunnalle. Siitä huolimatta sai toimia pitkään. Kj:n poika toimi yrityksessä työnjohtajana. 

Olin 8 vuotta Seutukaavaliiton hallituksessa ja sille lausunto esityksiä valmistelleessa rantakaavajaoksessa. Sieltä pari tapausta. Eräälle alueelle puuhattiin erittäin tiuhasti kaavoitettua loma-aluetta. Olimme tutustumassa alueeseen. Mukana oli kyseisen kunnan kj ja alueen omistajat. Seurasin miten kaikkia omistajien puheenvuoroja kj seurasi silmät loistaen ja tukien täysin kritiikittömästi. Karsimme rakennusoikeutta reippaasti. Myöhemmin seurasi näiden omistajien oikeudenkäyntejä ja saamia tuomioita. Esillä olleeseen alueeseen ei noussut mökkejä ja alueella olleen motellin palokunta poltti harjoitustyönä. 

Erääseen Ukin naapurikuntaan haki rantakaavaa silloin tunnettu politiikko. Kaavassa oli tälle henkilölle merkitty mökki kylän yhteiselle rannalle. Kiivaan keskustelun ja äänestyksen jälkeen hallitus puolsi kaavaa!

Tällaisia esimerkkejä löytyy pilvin pimein. Siksi olenkin seurannut suurella mielenkiinnolla eräissä blogeissa käytyä soijatehdas hanketta koskevia keskusteluja. Hankkeesta ei ole pidetty tiedotustilaisuutta, ei jaettu tiedotteita, en ole missään nähnyt hankkeessa mukana olevien yhtiöiden enkä henkilöiden nimiä ja yleensäkään asiaan vaikuttavia asioita ei ole näkynyt. Tästä huolimatta hanketta ylistetään estottomasti. Mitä nyt tietenkin aina muistutetaan, että se on saatu kj:sta huolimatta. Tipahti taivaasta Helsingin kautta. Tulevat hakematta mieleen ylläolevat tapaukset. Itse ainakin odotan ensin virallisia tietoja yrityksestä ennen kuin alan muodostaa kantaani asiaan. Toivon ja odotan hankkeelta tietenkin mitä parhainta menestystä. Yritän pitää jalat maassa siksi kunnes jotain tiedän. Pitää myös muistaa, että Ukin osallistuminen hankkeeseen taloudellisesti on minimaalista. Emme voi vaatia yksityiseltä yritykseltä tarkkaa ja nopeaa tiedottamista.