Kaikissa hallituksissa ym. herättää aika-ajoin keskustelua onko päätäntä demokraatista tai onko se joku suppea porukka, joka keskenään sopii asiat. Luin joskus sellaisen kirjan kuin "Parkinsonin laki", jälkeenpäin on tullut toinen kirja "Murphyn laki", kumpikin kertoo, että suurin porukka joka kykenee päätöksentekoon on 5-6 hengeä. Mikäli joukkuetta kasvatetaan syntyy sisälle ryhmä, joka ottaa päätösvallan itselleen.

Näin se vaan on tullut käytännössäkin huomattua. Suuremmassa porukassa syntyy väkisin henkilöitä jotka jäävät taka-alalle. Mikäli kaikki pyrkivät tosissaan saamaan näkökulmansa voitolle on jokaisesta päätöksestä äänestettävä ja se synnyttää ryhmän joka etukäteen sopii asiat.

Mikäli meillä olisi 5-6 hengen hallitus, siellä olisi edustajat vain sdp:stä, kok:sta ja kepusta. Mitä tietäisimme hallituksen työskentelystä? Emme mitään muuta kuin esitykset valtuustolle. Meillä on käytössä 11 hengen hallitus. Sen sisälle syntyy päätökset tekevä klikki. Siitä huolimatta pidän jälkimmäistä vaihtoehtoa parempana. Kyllä opposito vaikka se on pienikin pystyy vaikuttamaan päätöksentekoon. Se ei niinkään näy pöytäkirjoissa. 

Pakottaapa klikin tarkemmin harkitsemaan etukäteissopimuksiaan. Ukissa on myös se hyvä puoli, että meillä on 2 ryhmää jotka kokoontuvat ennen kokousta. Siellä kuulee asiat ja pystyy pienemmässä ryhmässä paremmin vaikuttamaan. Myös tietoa saa kokousten välillä. Ilman tätä ryhmä toimintaa olisi kuin orpo piru ja pystyisi vain piruilemaan. 

Viime valtuustokaudella tätä ryhmä toimintaa yritettiin myös virallisesti. Oli hallituksen ja valtuuston puheenjohtajisto, joka kokoontui omia aikojaan. Tämä herätti niin suurta vastusta, että se lopetettiin. Ei tuntunut hyvälle, että vain pieni porukka sai tietää asioista ja näille tuli nopeasti tavaksi ilmoittaa selkeästi, älkää sänkätkö me ollaan jo sovittu asia.

Demokratia on vaikea laji ja vaatii taitoa. Yleensä kyllä saa arvostelua, ettei ymmärrä mitään ja tekee kaiken väärin. Uudet jäsenet saavat aina vipinää koneistoon. Vaatii oman aikansa ennen kuin päästään tosissaan kehittelemään asioita. Tämä kausi on kyllä vienyt ennätyspitkän ajan ja saattaa käydä niinkin ettei koko valtuustokaudella löydy rytmiä, jolla päästäisiin suunsoitosta asioiden hoitoon. Menee se näinkin eteenpäin.