Tänään on tullut istuttua koulutuksessa. Yllättäen ihan mielenkiintoista. Kerron joitakin eniten mieleen jääneitä asioita.

Kuntaliiton lakiasianjohtaja kertoili kunnilla odotettavissa olevista uudistuksista.

Mikä kuntaliitoksessa muuttuu, on mielenkiintoinen kysymys. Hänen mukaansa ei mikään. Ainoastaan isommissa kunnissa tulee muutoksia ja siellä ne ovat välttämättömyyksiä. Näissä isoissa metropoleissa olisi tarpeellista suojata alueellinen edustavuus. Esim. hän kertoi ettei Vuosaaresta ole yhtään valtuutettua Helsingin valtuustossa vaikka siellä on yli 40 000 asukasta.

Hallituksen jäsenille hän esitti suurempaa korvausta työajasta. Hänen mukaansa ainakin pj. tarvitsi ainakin puolen päivän palkan, sopiakseen työnantajansa tarkemmin varsinaiseen työhön käytetystä ajasta. Oma kokemus on ettei työssä ollessa olisi mitenkään voinut olla hallituksen jäsen. tietysti jäsen olisi voinut olla, mutta kyllä asioihin perehtyminen olisi jäänyt vähälle. Tunteella ja muiden opastuksesta kantaa olisi tullut otettua. Nyt puolueet keräävät rahaa toimintaansa varten luottamusmiesverolla. Lakimiehen mukaan luottamusmies on palkkansa ansainnut ja puolueiden rahoitukseen pitäisi olla rohkeutta kunnallisella puoluetuella.

Taloudesta kuntien poistojärjestelmä pitäisi uusia. Se on nykyisellään kopioitu yritysten järjestelmästä. Kunta toimii kuitenkin kokonaan toisella tavalla. Monet kunnat ovat vieneet poisto %:t ylärajalle. Tällöin talouslaskelma vääristyy. Kunnan tulos on huomattavasti oikeaa parempi ja luottamusmiehet tekevät päätöksiä tämän mukaan. Kuntien pitäisi myös määritellä velkakatto ja sen mukaan tehdä talousarvionsa. Näin se on. Talous on monille valtuutetuille kovin vierasta. Aletaan näperrellä toisarvoisissa asioissa. On helppo sanoa, että kj on paskajätkä. Paljon helpompaa kuin alkaa selvittää miten talous on ja alkaa miettiä miten hommat laitetaan kuntoon. Tietty viranhaltijat sitten valmistelee asiat, mutta linjat näyttää valtuusto mikäli homma on hanskassa. Ei se ole yksin viranhaltijoiden tehtävä.