Toverit, kansalaiset,
           
          Tasan sata vuotta sitten Suomessa oli vasemmistoenemmistöinen eduskunta. Puhemiehenä oli sosialidemokraattisen puolueen puheenjohtaja Kullervo Manner, joka myöhemmin oli Suomen kommunistisen puolueen ensimmäinen puheenjohtaja.Tuo eduskunta päätti Valtalain hyväksymisestä 18. heinäkuuta 1917 suurella äänten enemmistöllä. Myös edistykselliset porvarit tukivat lakia. 
          
          Valtalaki oli itsenäisyysjulistus, joka päätettiin lähettää ainoastaan tiedoksi Venäjän väliaikaiselle hallitukselle.
          
          Pääomapiireille itsenäisyys työväen johdolla ja ehdoilla ei tullut kuuloonkaan. Äänestyksessä häviölle jääneet porvarit suorittivat vallankaappauksen. Edustaja Nevanlinna sopi Pietarissa Suomen ministerivaltiosihteeri Carl Enckellin, kenraalikuvernööri Stahovitsin ja Venäjän väliaikaisen hallituksen kanssa Suomen eduskunnan hajottamisesta. Samalla Venäjän armeijan vahvuutta lisättiin Helsingissä.
          
          Tuosta tapahtumasta lähtien Suomen pääomapiirit eivät ole luovuttaneet työväestölle vähääkään vallastaan.
          Kesän 1917 vallankaappauksen jälkeen seuranneissa vaaleissa eduskuntaan oli tullut porvarienemmistö. Tammikuun 12. päivänä 1918 suojeluskunnista muodostettiin puhtaasti porvarillisen hallituksen armeija eli asevelvollisuusarmeija. Työväen kaartit tulivat samalla laittomiksi. Työväki jätettiin eduskunnan tietoisella päätöksellä aseellisen porvarillisen armeijan armoille.
           
          Venäjän porvarillisen armeijan jälkeen pääoman valtaa Suomen valkoisen armeijan rinnalla tuki Saksan keisarillinen armeija vuonna 1918. Saksan armeija kukisti Suomen työväen kansannousun ja takasi porvarillisen tynkäeduskunnan kanssa hävinneiden pysymisen keskitysleireissä, elleivät olleet tulleet teloitetuiksi tai päässeet pakenemaan Neuvostoliittoon.
           
          Toinen maailmansota oli välttämätön kapitalismille ja aseteollisuudelle. Saksan natsiarmeija taisteli Suur -Suomea rakentavien pääomapiirien aatteiden tukena ja rinnalla. Toisinajattelijoiden, rauhaa, demokratiaa ja ystävyyttä kannattaneiden työläisten kohtalona oli vankila.
          
          
           
          Urho Kekkosen rauhaan ja ystävyyteen perustuvan presidenttikauden jälkeen seuraavat presidentit ja hallitukset johtivat Suomen pääomaliikkeiden hallitsemattomaan ja tuhoisaan vapauttamiseen ja suomalaisille perinteisen sosiaalisen yhteisvastuun romahtamiseen.
           
          Pääomaliikkeiden muututtua entistä enemmän ylikansallisiksi Suomen työläisten oikeuksien ja itsenäisyyden murtamiseksi tarvittiin ylikansallinen armeija. Valtamedia julisti jo 2000-luvun alussa kannattavansa kokoomuksen ajamaa NATO-liittolaisuutta. Suomi onkin askel askeleelta hivutettu kiinteäksi osaksi NATOa ja Yhdysvaltojen pääomapiirien globaalien etujen palvelemista.
           
          Yhdysvaltojen poliittinen ja sotilaallinen vallankäyttö johti nykymuotoisen terrorismin syntymiseen, ensin Afganistanissa ja myöhemmin Balkanilla ja Lähi-Idässä. Jatkuvien terroriuutisten valllitessa mediaa, Suomen pääomapiirit tiukentavat päättäväisesti kuristavaa otettaan meistä jokaisesta. Pääoman valtaa lisätään kaoottisella tavalla terveydenhoitojärjestelmässä sen sijaan, että lisättäisiin terveyttä. 
          
          Arkipäivän esimerkkejä on muitakin. Turvallinen ennakoitava ja sopimuksiin perustuva taksijärjestelmä ajetaan pääoman tarpeita toteuttavan hallituksen toimesta sekasortoon. Varakkaiden pääomia ja osakkeita verotetaan suhteettoman kevyesti ja hallintarekisterilailla edistetään varojen piilottamista verottajalta.
          
          Sata vuotta itsenäisyyttä on eletty. Mitä on tapahtunut? 
          
          Sadassa vuodessa kansalaisen itsenäisen ajattelun ja toimimisen mahdollisuudet ovat kutistuneet eivätkä lisääntyneet. Valtamedian viihteellistyminen ja totuuden piilottaminen on johtanut neuvottomuuteen ja poliittiseen apatiaan.
           
          Tie eteenpäin on kuitenkin löydettävissä. Sata vuotta sitten eduskunnassa oli vain yksi vasemmisto. Tänään täällä Uudessakaupungissa koko vasemmisto viettää yhteistä vappua. Muutos on siis mahdollinen! Toiminta rauhan, totuuden, oikeudenmukaisuuden ja tasa-arvon puolesta yhdistäköön meitä kaikkia - myös kansainvälisesti!
          
          Hyvää vappua!