Maanantai on varsin ratkaiseva ensi vuoden Ugin talouden ongelmien ratkaisuissa. Toimenpideryhmä, jonka tehtävänä on miettiä rakennemuutoksia kokoontuu aamulla. Homma ei ole hätäisen ihmisen hommaa. On vaikeata löytää rakenteiden korjauskohteita ja niiden ratkomista niin, että ihmisten palvelut säilyvät turvallisella tasolla. Iltapäivä on valtuuston talousarvio seminaarin toinen osa.

Kuulemme kj.n alustuksen nykytilanteesta, tulevaisuuden näkymistä, talousarvioesityksen perusteet ja toiminnan kehittämisen suuntaviivat ja tavoitteet. Sen jälkeen alkaa valtuustoryhmien kannanottojen esittely. Jos vanhat merkit paikkansa pitävät, ei sieltä mitään ihmeitä tule. Ei voi tulla. Näitä polkuja on tallattu 1700-luvun alkupuolelta asti. Viisaitten ja vähemmän viisaitten ihmisten toimesta. Kaikki mahdollinen on kaluttu. 

Nyt olisi tilausta vastuullisuudella ja tulevaisuuteen näkemisellä. Aina voidaan heittää mitä merkillisimpiä ideoita. Vastuullisuus edellyttää, että ne on mahdollisia toteuttaa. Kyllä visioita löytyy taatusti jokaiselta ryhmältä. Pitää olla kykyä nähdä esille tuotujen näkemysten vaikutusta. Esim. sisäisten kulujen pohdinnalla ei eteenpäin päästä. Ne merkitsevät vain menojen kohdentamista jollekin osastolle. Ne rahat eivät kaupungin kassasta ulos lentele. 

Vasemmistoliiton ryhmä ei ole vielä esityksiään yhdessä pohtinut. Henkilökohtaisesti olen kyllä. Niitä nyt sitten pitää porukallakin alkaa miettiä ja onhan nyt siihen aikaa pari pyhääkin.