Eilen alkoi koulukiertue. Kyllä nyt lasten vanhempia kuullaan. Ensin oli 2 tilaisuutta, Ugissa ja Kalannissa. Nyt kierretään kaikki suljettavaksi aiotut koulut ja sen jälkeen on Seikowissa vielä toinen tilaisuus. Olen kolmannen kerran mukana tässä showssa. Eka kerralla suljettiin 3 koulua, toisella ei yhtään. Näillä molemmilla kerroilla vastustin koulujen sulkemista.

Nyt olen  ollut sulkemisen kannalla ohjausryhmässä ja hallituksessa. Mistä mielen muutos? Aiemmilla kerroilla taloudellinen tilanne on ollut selvästi parempi. Oppilasmäärä on pudonnut näiden prosessien aikana n. 1200. Melkein puolet. Emme voi säilyttää samaa kouluverkkoa puolet pienemmällä oppilasmäärällä. Tässä on sama tilanne kuin muilla kunnilla ja yrityksillä. Pystymmekö sopeuttamaan menot pienentyneisiin resursseihin sopiviksi.

Ei tietenkään rakenteita ole pakko muuttaa. Toinen vaihtoehto on tulojen lisäys. Sitä ei ole mahdollista nopeasti saada kuin veroja ja taksoja korottamalla. Ei meidän tarvitse tehdä muutoksia palveluihin mikäli korotamme vero%:n 23%:iin. Onko tähän halukkuutta? Olen muutaman tavannut, en montaa, jotka siihen ovat valmiit. Myös on muistettava tämän riittävän vain ensi vuodeksi. Mikäli rakenteet ovat samat, kulut nousevat myös seuraavana vuonna menoja nopeammin. Kierre on katkaistava,  meidän on sopeuduttava nykyiseen tulotasoon.  Se, että sanotaan, korotetaan veroja vain kouluverkon säilyttämisen tarpeen mukaan, ei ole tästä maailmasta. Kyllä niitä joita koskettaa terveydenhoito, päivähoito, vanhustenhoito jne. pitävät omia palvelujaan yhtä tärkeinä koulutuksen kanssa.

Ymmärrän erittäin hyvin vanhempien huolen monista uudistukseen liittyvistä seikoista. Haapaniemessä oltiin riipaisevan huolissaan vilkasliikenteisestä tiestä. Totuus on ettei lapsi pysty arvioimaan liikkuvan auton nopeutta alle 12 vuotiaana. Pohjoiskulmassa tästä ei puhuttu yhdessäkään puheenvuorossa vaikka siellä liikutaan myös vilkkaalla, ei ihan niin vilkkaalla tiellä kuin Haapaniemessä. Ei puhuttu valaisemattomista ja olemattomista pysäkeissä. Siellä ne ovat arkipäivää jo nyt. Uusi huolestuttaa, se on luonnollista. Mikäli uudistus toteutetaan, vanhempien huoliin pitää syventyä tosissaan. 

Vielä yksi juttu. Kirjoituksissa ja puheissa hyökätään ankarasti selvityksen tekijää Raila Oksasta vastaan. Muistakaa hän on ulkopuolinen. Ei hänellä ole intressejä mihinkään suuntaan. Hänellä on nytkin menossa 5 kouluverkkoselvitystä ja kun katsoo hänen koulutustaan ja uraansa niin pätevyyttä taatusti on. Mikäli hän ei kaikkiin yksityiskohtaisiin kysymyksiin osaa heti vastata tai osaa heti jotain lukua avata niin ei kai me voida vaatia hänen olevan muistihirviö. Satoja sivuja muistista otettavissa napsahtaen. Työ on kuitenkin tehty huolella pöydän ääressä.

On myös kovin kerrottu hänen eräässä kunnassa epäonnistuneen. Valtuusto ei hyväksynyt hänen esitystään. Valtuusto tekee poliittisia päätöksiä. Ei sillä mitata onko selvitys hyvin tai huonosti tehty. Eilen kuulimme kyseisen kunnan tehneen säästöt muista koulumenoista. Meillä on ollut ja on edelleen tämä vaihtoehto esillä. Ei ole suurta kannatusta saanut tämäkään. Ei vastuullinen ihminen voi olla vain kaikkea vastaan. Asiat, vaikeatkin, on hoidettava.