Photo of J. Tobin

James Tobin 1918-2002 oli yhdysvaltalainen ekonomisti. hän toimi J.F. Kennedyn talousneuvonantajana ja sai Nobelin taloustieteen palkinnon 1981. Hän kehitti Tobinin verona tunnetun verotusmallin. Vero taitaa olla eniten puhuttu toteutumaton verotusmalli maailmassa.

Viimeisen talouskriisin aikoihin malli nousi uudelleen esille ja alkoi saada tukijoita eripuolilta. Viime vuoden lopulla Britannian pääministeri Gordon Brown alkoi ajaa sitä EU-ssa. Samoin IMF:n pääjohtaja Dominique Strauss-Kahn kertoi aloittavansa tutkimisen sen eduista ja haitoista. EU:n johtajat pyysivät viime joulukuussa Brysselissä huippukokouksessaan IMF:ta ottamaan veron käyttöön.
 
Tobin lähtee siitä ajattelusta, että suuri osa valuuttamarkkinoiden kaupankäynnistä on tarpeetonta talouden kannalta. Tämä tarpeeton kaupankäynti aiheuttaa monia haittoja. Jo pienellä verolla arvellaan tehtävän tämä kaupankäynti kannattamattomaksi. Arvellaan 0,25% veron vähentävän valuuttakauppaa kolmanneksella. 
 
Vero toimii kuin suodatin, poistaa kuuman rahan haitat, mutta ei vaikeuta reaalitaloutta palvelevaa rahoitusta. Tobin itse vertasi veroa hiekkaan, joka rattaisiin heitettynä hidastaa pyörimistä, mutta ei pysäytä konetta.
 
Tobinin veroa tukemaan syntyi ATTAC-niminen liike. Liikettä pidettiin vasemmistolaisena liikkeenä ja saikin pitkään tukea ainoastaan sieltä. Ehkä siitäkin syystä, että Tobin itse halusi veron tuoton käytettävän kehitysmaiden talouden kohentamiseen.
 
Entäs mitä Suomessa verosta ajatellaan. Linjat ovat samat kuin aiemmin maailmalle. Niinistön mielipide "Tobinin-verosta puhutaan vain siksi, että nimi on helppo lausua". Erkki Tuomioja taas on ollut veron puolesta puhuja. Siinä ne rintamat näkyvätkin. Eihän meillä taida tässä paljoa päätösvaltaa olla niin kuin ei enää muissakaan asioissa. Suuta voidaan soittaa, muut päättävät.