Luin kauan odottamassa olleen Teemu Keskisarjan kirjan jossa pääasiassa kerrotaan Mannerheimin nuoruudesta. Kirja sai ilmestyttyään myrskyisen vastaanoton. Kirja puuttui asiaan jota ei saisi kertoa pyhäksi henkilöksi nousseesta kansalaisesta. Mannerheim on Suomen sankari josta ei saa kirjoittaa mitään pahaa, ei totuuttakaan. En osaa arvioida Keskisarjan kirjan totuudellisuutta. Siihen luotan ettei hän tahallaan valehtele. Kirja on vaatinut suurta perehtymistä mitä moninaisempiin lähteisiin. Ikävää, että julkisuudessa pääasiassa vain puututtiin n. 10:n kirjan sivuun joissa kerrottiin Mannerheimin mahdollisesta homoudesta. Keskisarja ei ota asiaan kantaa vaan kertoo tapahtumista joista jokainen voi itse tehdä johtopäätöksensä.

Mannerheim syntyi 1867 Louhisaaressa. Vanhemmat olivat Helene os. Julin ja Carl Mannerheim. Tässä naitettiin 2 rikasta sukua toisiinsa. Carl eli huikentelevaista elämää. Opinnot jäivät kesken. Liike elämä oli vauhdikasta hyvällä rahoituksella ja elettiin aikaa jolloin puu nousi arvoon arvaamattomaan. Tämä varallisuus ei riittänyt. Carl vietti edelleen rahaa syövää elämää ja koukkuun jääminen uhkapeliin johti siihen, että kaik mänt eikä piisantkaa. Omaisuus joutui pakkohuutokauppaan, se kesti päiväkausia. Carl muutti velkojia pakoon Pariisiin eikä enää Suomeen palannut muuta kuin vaimossa hautajaisiin.

Gustav meni 7 vuotiaana Helsinkiin kouluun. Siellä hänestä tuli tappelija ja koulukiusaaja. Nyt alkoi olla uranvalinta edessä. Äiti kuoli Gustavin ollessa 13-vuotias. Sisarukset joutuivat sukunsa hoteisiinsa Gustavin huoltajaksi tuli eno Albert von Julin. Gustav pyrki kadettikouluun. Sisäänpääsyyn meni monta vuotta. Hän ei selviytynyt kokeista ennenkuin viime tipassa. Tämän yrityksen jälkeen hän olisi ollut liian vanha.

Kadettikoulu oli kärsimystä. Vaihtelua ei tuonut edes hiljainen Hamina. Tästä huolimatta Gustav velkaantui ja joutui turvautumaan enoonsa joka ihmetteli miten täydessä ylläpidossa voi velkaantua. Lopulta kuitenkin maksoi velat. Haminassa oli kestikievareita joissa viina virtasi. 1886 viikon pääsiäisloman aikana Gustav livahti kestikievariin. Siellä alkoi ryypiskely 3:n miehen seurassa ja myöhemmin siirryttiin erään kotiin. Seurue oli tunnettu homoudesta. Sieltä Gustav aamulla löydettiin. Tapahtumista ei ole mitään tietoa. Jotain kuitenkin tapahtui sillä Gustav erotettiin koulusta joka oli erittäin harvinaista. Rikkomuksia tapahtui tiheään, niitä oli Gustavillakin kymmeniä, yleensä kotiin ilmoitettiin poikanne pitää erota. Tällä ei ollut niin pitkälle meneviä seurauksia kuin erottamisella joka katkaisi uran tyysti. Mannerheimit ja Julinit aloittivatkin kampanjan jonka seurauksena erottaminen peruttii. Kouluun ei enää ollut asiaa vaan Gustavin ero pyyntö hyväksyttiin.

Tästä alkoi monivaiheinen luku Gustavin elämässä. En nyt aio kirjoittaa enemppä siitä tulisi kirja.