Eilisen valtuuston kokouksen päätteeksi kj kertoi U:kiin mahdollisesta bioetanoli tehtaasta. Tehtaasta ovat valmistuneet  lopulliset kustannuslaskelmat ja kannattavuusanalyysi. Tehdas sijoittuisi Hangonsaareen, Yaran tehtaiden kanssa sopusoinnussa. Tarkemmin heti portista sisään ajettua vasemmalle. Siinä on kymmenkunta hehtaaria tilaa ennen kuin vastaan tulee kipsikasa eli Vihervalli.

Tehtaan tuotannoksi on laskettu 83 milj/l vuodessa. Etanolia tuotettaisiin vehnästä jota vuosittain tarvittaisiin n. 240 000 tn. liikevaihdon ollessa  75 milj/€. Kaupungin verotulot olisivat n. 1,5-2 milj/ €. Työntekijöitä tarvittaisiin välittömästi n. 30 ja välillisesti n. 70. Lisäksi tehtaan on ajateltu olevan tiiviissä yhteistyössä Yaran kanssa ja mm. käyttävän sen kunnossapitoa, joten varmistaisi myös osan Yaran työntekijöiden työllisyyttä.

Vakka ja Varsinais-Suomesta on tulossa melkoinen maatalouden keskittymä sillä vehnäntuotannon lisäksi se tuottaisi melkoisesti eläinrehua. Soijatehtaan niin kuin tämänkin tuotantoa pyritään myymään suoraan viljelijöille. Melkoinen etu lihan-, kananmunan ja miksei maidonkin tuottajille. Kuljetuskustannukset ja välikäsien puute tekisivät rehuista varmasti edullisia.

Bioetanolin valmistuksen tuotteena syntyisi lesettä 40 000 tn/v, ja tuorejätettä 260 000 tn/v.  Myös gluteenia leipomoille ja elintarviketehtaille syntyisi 20 000 tn/v. Kuljetuksissa käytettäisiin Yaran satamaa. Reijo Laine on taas tehnyt mittavan työn suunnitelmien ja laskelmien teossa. Hinku-hanke sai kovan luokan jatkeen. Mitähän häneltä lähtee seuraavaksi?