Tilintarkastuskertomus on valmistunut. Sitä ei ole jaettu ilmeisesti muille kuin tarkastus ltk:n jäsenille. Juha sitä jo kovasti kommentoi. Minulla sitä ei ole, joten en voi sen sisältöä kommentoida.

Juha kertoo sote menoihin käytetyn 7,5 milj/€ enemmän kuin valtionosuuspäätös edellyttäisi. Pitää tämäkin asia selvittää, mitä se todella tarkoittaa. En kyllä ymmärrä miten sitä verrataan viime vuoden alijäämään. Nehän on eri asioita. En ymmärrä myöskään sitä miten voidaan tämän perusteella vetää johtopäätös, että hankkeet ja yhtiöt näyttelevät liian suurta osaa. Eivät tilintarkastajat ainakaan Juhan blogin mukaan ole tällaista johtopäätöstä tehneet. Esittävät vain konsernivalvontaa tehostettavaksi. Mikä on aivan normaalia toiminnan kasvaessa. 

Kukaan ei ole tietääkseni väittänyt tai edes luullut soija- ja etanolitehtaan auttavan tämän päivän vaikeuksiin. Miten ihmeessä voisikaan? Hankkeet valmistuvat muutaman vuoden kuluttua. Nyt luodaan pohjaa kauemmas tulevaisuuteen. Voiko joku olla tosiaan niin lyhyt näköinen, että ajattelee kaiken olevan kunnossa ilman näitä hankkeita. Ilman näitä tulevaisuus näyttäisi synkkääkin synkemmältä.

Nyt meille on tulossa vireyttä. Näitä ja monia muitakin on vetämässä. Lähes kaikkien yritysten pitää olla uusilta toimialoilta. On erittäin harvinaista jonkun yrityksen muuttavan jollekin paikkakunnalle ilman, että on kyseessä roima laajennus tuotannossa tai uusi toimiala.

Näissä on tietysti riskinsä. Niitä on otettava, jos haluat menestyä ja lisääntyä maan päällä. Kaikilla yrityksillä on hallintonsa ja niissä toimiville maksetaan jonkinlaista palkkiotakin. Talkoilla ei näitä asioita hoideta. Pitää unohtaa kateus ja toivottaa parhainta menestystä niissä toimiville. Meillä on niin paljon nyt vireyttä, että kadehtijoita riittää. Ikävää, että niitä on U:kissakin ja vielä keskeisissä luottamustehtävissä. Laitetaan yhteistuumin tämän päivän talous kuntoon ja luodaan hyvä tulevaisuus.