Ukissa on ollut tapana vaalien jälkeen antaa koulutusta demokratian toiminnasta. Niin myös viime vaalien jälkeen. Koulutukseen ei vaan tullut kuin muutamia. Nyt tämä sitten näkyy. Perusasiatkin ovat hakusessa.

Viime hallituksen kokouksessa keskusteltiin uudestaan järjestettävästä koulutuksesta. Osallistuttaisiinko nyt sen enempää, on erittäin kyseenalaista. Jos halukkuutta ilmenee, koulutus kyllä järjestyy. Uusi hallintosääntö on ollut valmisteilla jo jonkin aikaa. Se on viivästynyt Taivassalo-liitoksen takia. Nyt sen ratkettua valmistelu voi taas edetä ja sen valmistuttua järjestetään siitä koulutusta. Toivottavasti on osanottoa. Sehän on kaikille uutta.

Tähän kirjoitukseeni antoi aiheen Javan blogissaan lausuma, että kh:n edustaja on lautakunnassa tuomarin roolissa. Ei missään tapauksessa ole. Hänen roolinsa on kuunnella lautakunnan keskustelua ja puuttua keskusteluun vain, jos lautakunnan päätös on menossa valtuuston talousarviossa ja muissa päätöksissä osoittaman suunnan vastaisesti. Toinen tehtävä on kertoa hallituksen kokouksessa lautakunnan perusteet mikäli asia tulee esille hallituksessa. Tämä asia on monissa ltk:ssa hämärtynyt. On vaikeaa olla osallistumatta keskusteluun, tiedän sen omakohtaisesti. Pitää muistaa raja , lautakunnan toiminta on itsenäistä, kh:n edustajan ei pidä puuttua päätöksentekoon.

Tässä on nyt jo runsas vuosi opeteltu pelisääntöjä, pitäisi nämä jo sisäistää. Muuten menee koko valtuustokausi riidellessä ja se ei ole taatusti kuntalaisten etu.