Alla puheenvuoro, jonka käytin eilen valtuustossa vero% määrättäessä.

 

 Vero%:ien määrääminen on aina vaikea asia mikäli on korottamisesta kysymys, kuten nyt on. Kukaan ei tietenkään halua korottaa. Onhan se selvää rahaa kaikkien kukkarosta pois. Toisaalta me myös tällä rahalla paljon saamme. Elämän erivaiheissa vaihtelevasti. Alussa ovat päivähoidot ja koulutukset. Terveydenhoito läpi elämän kuten myös vedet, jätevedet, kadut jne. Loppuvaiheessa tulee vanhustenhoito.

Myös vaikeuksiin joutuneiden ihmisten auttaminen kuuluu inhimilliseen yhteiskuntaan.

Olemme nyt pahassa pulassa. Veronmaksajien määrä on nopeasti laskenut samoin monien tulot ovat vähentyneet. Menot sen sijaan jatkavat nousuaan. Tarvitsemme rakennemuutoksen. Palvelut pitää tuottaa halvemmalla.

Viime valtuustokauden tästä puhuttiin pitkin matkaa ja syytettiin vasemmistoenemmistöä haluttomuudesta muutoksiin. Nyt nämä muutokset ovat pöydällä. Ketkä vastustavat, ne jotka viimeksi meitä moittivat. Ainakin hallituksessa näin oli. Mitään ei saa muuttaa. Menoja ei saa karsia eikä vero% nostaa.

Aika yhteen sovittamaton yhtälö. Hallituksessa sentään enemmistö oli valmis vastuunkantoon. Toivottavasti myös täällä on enemmistö valmis siihen. Emme omassa elämässämmekään hoida talouttamme holtittomasti. Menot joudutaan sovittamaan tulojen mukaan. Miksi yhteisiä asioita hoidetaan leväperäisesti. Luotetaanko siihen, että enemmistö on vastuuntuntoista ja hoitaa asiallisesti hommat ja itse saa haukkua enemmistön mitään ymmärtämättömiksi torveloiksi, jotka riistävät kuntalaisilta rahat ja palvelut.

Vasemmistoliitto on pieniryhmä eikä meidän tarvitsisi vastuuta kantaa, siitä huolimatta emme lähde huutokauppaan vaan kannamme huolta palvelujen toimivuudesta.