Marraskuun loppu ja joulukuu ovat juhlien aikaa. On pikkujouluja, jotka kruunautuvat isoon jouluun. Itsenäisyyttä juhlitaan myös monin tavoin. Linnaankin joutuvat (pääsevät) henkilöt, jotka sinne monien mielestä kuuluvatkin. Linna kirjoitettuna pienellä.

Työssä ollessa oli vielä monia jouluaterioita, vähemmän pikkujouluja. Nyt on alkanut olla molempia. Monet yhdistykset järjestävät niitä. Tänä jouluna näyttää siltä, että jouluateriat ovat tulleet vaatimattomammaksi. Ei ole enää ylenpalttisesti valikoimia. Keskitytään keskeisiin jouluruokiin kalaa, laatikoita ja kinkkua. Ihan hyvä näin. Joskus takavuosina sain hyvää paistettua joulumakkaraa. Sellaista ei ole enää aikoihin näkynyt. Kerran, kun sellaista vielä saisi. Taitaa olla turha toivo. Tänäänkin hytistiin torilla erään kaverin kanssa pitkään odotellen Kivikylän lihanmyyntiautoa. Se oli kaverille luvannut tuoda tänään laukkamakkaraa. Siinä siivellä toivoin sitä minäkin saavani ostaa. Eipä näkynyt .

Nyt on tulossa myös lähipäivinä Itsenäisyyspäivän juhlat. Niissä en ole tainnut koskaan olla. Ei niin etteikö kyseessä olisi juhlimisen arvoinen asia. Ne vaan ovat niin juhlalliset jutut ettei ole oikein sopinut minun ajatusmaailmaani. Tummat puvut rintamukset kilisten, paatokselliset puheet ja ns. korkeatasoista ohjelmaa. Juhlallisia puheita taisteluista. Laitilassakin, vaikka professori Heikki Ylikankaan kirja "Murtuuko rintama?" ei siihen aihetta anna. Kunnioitan talvi- ja jatkosotaa, mutta eikö meidän itsenäisyytemme sisällä muutakin? Nyt perusteellisesti muuttuneessa maailmassa olisi hyvä pohtia mitä on nykypäivän itsenäisyys.

Samoin olisi mukava kuulla myös juhlapuheita joissa pohdittaisiin itsenäisyytemme kehitystä jopa satoja vuosia taaksepäin. Vuodet 1917-1918 ja 1939-1945 ovat kipupisteitä ja ne pitää tietysti myös muistaa. Mielestäni itsenäisyytemme kehitys alkaa vahvasti vuodesta 1808. Nyt on hiljalleen alettu pohtia mikä olisi meidän tilanteemme ellemme silloin olisi siirtyneet Ruotsin alaisuudesta Venäjän alaisuuteen. Olisimmeko nyt itsenäisiä ilman tätä tapahtumaa. Olisiko meillä ollut viime vuosikymmeninä sellaiset tapahtumat kuin nyt on ollut Balttiassa ja Balkanilla? Olisimmeko itsenäistyneet aikaisemmin? Olisiko käyty talvi- ja jatkosodat? Puhuisimmeko nyt kaikki Ruotsia, olisimmeko  Ruotsin lääni, läänejä. jne. Mielenkiintoista olisi laventaa itsenäisyyskeskustelua nykyisistä ahtaista raameista. Toivottavasti juhlapuhuja polven nuorentuessa tulee esille laajempaa pohdintaa.