Ulkomainen työvoima jakaa puolueet

Keskiviikko 04.08.2010 klo 07:53 5 kommenttia

 
KUVA: EERO LIESIMAA
Gambialainen Ismaila Sambou (vas.) ja nigerialainen Efe työskentelevät rakennustyömaan apumiehinä.

SDP ja kokoomus katsovat, että ulkomaista työvoimaa tarvittaisiin jo seuraavan hallituskauden aikana. Kristillisdemokraatit, vasemmistoliitto ja perussuomalaiset sen sijaan katsovat, ettei Suomeen ole tarpeellista houkutella ulkomaisia työntekijöitä seuraavan hallituskauden aikana.

Blogissani on herännyt keskustelua maahanmuuttajista. Pitänee työntää lusikka tähänkin soppaan vaikka siitä ei mitään hyvää seuraa. Asia on kuitenkin niin tunteita herättävä etten malta poiskaan pysyä.

Yllä olevasta Kauppalehden uutisesta selviää Vasemmistoliiton kanta tähän asiaan. Olen samaa mieltä. Uutinen pitänee myös kutiaan laajemminkin kuin puolueiden viralliset kannanotot. Paikallinen demari Juha Aaltonen esim. kirjoitteli joitakin vuosia sitten US:n yleisön osastossa hyvinkin kiivaasti siitä, että maahan pitää alkaa tuoda kiireesti ja paljon ulkomaista työvoimaa.

Tämä on kuitenkin vain osa maahanmuutto probleemaa. Siihen kuuluvat myös pakolaiset ja muuten vaan maahantulevat.  Olen aina ollut ja keväinen Bosniassa käynti vain vahvisti kantaani, että mikäli jossain ihminen on alttiina tappamiselle ja rääkkäykselle, niin kyllä hänen pitää saada turvapaikka. Ei niin kovasydäminen toisen hädästä saa olla ettei apua anna. Ihminen on raakalainen. Näitä sotia ja väkivaltaisuuksia tuntuu olevan loppumattomasti eripuolilla maailmaa.

Sitten on myös niitä maahanmuuttajia joilla ei ole hätää fyysysesti kotimaassaan, mutta lähtevät hakemaan helpompaa elämää muualta. Mikäli on työhalua niin se muutto pitää olla tiukasti viranomaisten valvonnassa. Työpaikoilla pitää noudattaa Suomen lakeja ja työehtosopimuksia. Myös tarve työntekijöistä pitää olla. En hyväksy kotimaisen työvoiman syrjintää vaatimattomiempin palkka- ja muiden ehtojen hyväksikäytön suhteen. Lakeja pitää noudatta ja tässä on sitten se, että olemme hyväksyneet työvoiman vapaan liikkumisen EU:n alueella. 

Hallitsemattoman maahanmuuton suhteen pitää saada nopeaa asioiden käsittelyä. Tässäkin on esteenä tietääkseni joku laki tai sopimus, joka sallii aina vähintään 3 kk:n oleskelun maassa.