Eilen sitten lähdettiin tutustumaan Loimaan, Forssan ja Imatran sosiaali- ja terveystoimiin. Meitä oli 22. Pääasiassa viranhaltijoita. Muutama luottamusmieskin oli.

Ekassa paikassa, Loimaalla alustukset olivat ainakin ltm:n mielestä tosi hyviä. Mietittävää tuli lukuisista asioista. Kerron vain kahdesta. Vanhustenhoidossa sairastapauksissa vanhus hoidetaan hoitopaikassaan mahdollisimman pitkään. Toisin sanoen ei lähetä terveyskukseen. Hoidetaan mm. tulehdukset, haavojen ompelemiset, verensiirrot ym. Omakohtaisia kokemuksia viime ajoilta on mm. läheisen henkilön tulehdukset. Reissu kestää hyvinkin pari viikkoa ja sen ajan hoitolaitoksen paikka on myös hänelle varattuna. Loimaan kokemusten mukaan toipuminen on myös huomattavasti nopeampaa. Loimaan arvion mukaan hoitopaikkojen tarve on pudonnut 10%

Toinen mielenkiintoinen asia oli kotisairaala toiminta. Tästä on meilläkin puhuttu. Vuodeosastoa tarvitseva potilas hoidetaan kotona. Mikäli potilas ja hänen omaisensa niin haluavat. Kotisairaalan henkilökuntaan kuuluvat lääkäri, hoitaja ja fysoterapeutti. Hoitopäivän hinnaksi on tullut 150€ ja siitä potilas maksaa 15%. Säästö on huomattava verrattaessa sairaalahintaan ja potilaat ovat olleet tyytyväisiä saadessaan olla kotona.

Forssa ei ollut kovin antoisa paikka. Siellä olivat mukana kj. ja perusturva ltk:n pj. Heillä ei ollut mitään annettavaa. Puhuivat yleisellä taholla ja joka toisessa lauseessa muistettiin kertoa  Forssan olevan näissä asioissa Suomen paras. Ei ainakaan asian esittelyssä. Oli siellä myös terveysjohtaja. Hänen esityksessään oli myös kiinnostavaa. Kj. kertoi heidän poikkeavan henkilöstön valinnoissa totuista raameista. Mm. terveysasioita kehittää insinööri. Suomen paras hänkin.

Tänään tutustumme Imatran asioihin. Kyllä varmasti jo Loimaa yksinkin antoi niin paljon, että matka on kannattanut tehdä.