Otsikon sana herättää monenlaisia tunteita ja koviakin keskusteluja. Luin joulun tienoissa 2 kirjaa nimiltään: "Taivas+helvetti". Molemmissa kerrottiin haastattelunomaisesti 21:n yrittäjän tarina. Ahmien luin. Uskoisin maailmankuvani jälleen hieman avartuneen.

Yrittäjät valinta varmaan kuvaa tämän hetken Suomea. Jossain vaiheessa ajattelin painoa olevan liikaa tietokone jutuissa. Kirjoissa ei varmaan pyritäkään mihinkään alojen tasapuolisuuteen vaan haetaan mielenkiintoisia henkilöitä. Tarkemmin ajateltuna, kyllä yhteiskunta nykyisin pyörii melkoisesti it-puolella. Ala on laaja, peleistä koneisiin ja niiden ohjelmointiin.

Toinen huomiotani kiinnittänyt juttu oli se, ettei monessakaan kerrottu yhteiskunnantuesta. Muutamassa keskisuuressa puhuttiin Kerasta. Ainoassakaan ei ollut kunta esillä kuin pahassa. Tontin hankinnassa ja paperisodassa. Onko niin etteivät menestyvät yritykset tarvitse yhteiskuntaa? Missään ei kerrottu EU:n tuella rakennetusta hallista tai kunnan rakentamasta hallista, ei edes kunnan takauksista. Kyseessä olevista yrityksistä monet toimivat takamailla joten muut seikat kuin tuet olivat vaikuttaneet sijoittumiseen.

1 yrittäjä oli päässyt kertomaan vähän Ukistakin. Pekka Siivonen-Uotila. Nykyinen Kalarannan Vihanneksen omistaja. Hänen arvostustaa Kalarannan Vihanneksesta kuvaa se, että alussa yhdellä sanalla kerrotaan yritykset ja hän sanoo sen olevan Kalarannan Vihannes. Varsinaisessa tarinassa kerrotaan pitkä liuta muitakin yrityksiä. Mm. Laitilan Wirvoitusjuomatehdas. Hän kertoo olleensa perustamassa ja omistamassa tehdasta. Myöhemmin johtajaksi palkattiin Rami Aarikka. Minulle yllätys, olen luullut Aarikan olevan tehtaansielu.

Meillä Ukissa tuntuu olevan monilla ajattelutapa, että kunta hollaa kaikkea. Johtuuko menneisyydestä? Jopa kuntaliitosta perustellaan sen tuovan seudulle elinvoimaa. Miten? Kuntien tehtävä on hoitaa eräät laissa määrätyt palvelut terveyden-, vanhusten-, sosiaalihoito, peruskoulutus, päivähoito jne. Yritykset hoitavat muut palvelut. Eikä niiden ohjailu kuulu kunnalle kuin kaavoituksen osalta. Yritykset tekevät itse päätöksensä eivät lähetä niitä kunnan hyväksyttäväksi.

Vapaaehtoisesti kunta voi olla tukemassa erinäisissä jutissa. Varoen ettei kilpailu vääristy. Meillä on viime aikoina ollut päätösten keskiössä suurten tapahtumien tukeminen ja näin kaupungin elävöittäminen. Keskustelu ajautui heti väärille raiteille, kuten on tapana luottamusmiesten tullessa mukaan. Ihmisillä on erilaisia mielipiteitä ja niiden yhteensovittamisessa pitäisi olla malttia, keskustelukykyä. Ei asia edisty lyötäessä heti pöytään ainoa oikea ajattelu ja pöydän ympärille valikoidaan vain jotkut tahot.

Tällä hallituskaudella on ollut johtoajatuksena tehdä päätöksistä pienenpiirin juttuja. Aiemmissa hallituksissa haluttiin valmistelussa pitää kaikki mukana. Nyt valmistelu tapahtuu kulisseissa, jopa ilman poliittista valintaa. Mikäli yleensä valinta tehdään se on puheenjohtajisto tai puheenjohtajistot. Näin monet ajatukset jäävät pois valmistelusta. Isotkin ryhmät asettavat rivivaltuutettunsa taustalla tehtyjen päätösten eteen. Tästä onkin kuulunut katkeria kommentteja, kepusta en ole kuullut.

Pahimpana esimerkkinä pitäisin ammatillistakoulutusta. Asioita tuli hallitukseen, jos tuli, vähäisellä esittelyllä. Aiesopimuskin tuli vaikka ei oltu päätetty mitään sopimuksenteosta eikä neuvottelujoitakaan valittu. Tällä tavoin ei tule kuin paisuvia vaikeuksia.

Nyt on uusi kausi edessä. Toivottavasti on jotain opittu. Tosin näyttää meno olevan entistä hullumpaan suuntaa.