Koulukiertue päättyi. Vielä on ainakin 2  kouluverkko uudistukseen liittyvää tilaisuutta. Molempiin olen estynyt saapumasta. Uskoisin saaneeni riittävästi monipuolista kannanottoa. Tilaisuuksissa ei ole kukaan avannut suutaan uudistusta puolustaakseen. Sitä enemmän olen niitä saanut henkilökohtaisessa kanssakäymisessä.Jako on selvä aktiiviset tilaisuuksissa kävijät vastustavat ja muut puoltavat. Niitä joita se ei henkilökohtaisesti koske, eivät barrikaadeille nouse.

Eilen aloitettiin Seikowista. Kuuma tilaisuus. Mieleen tuli, että paras vaihtoehto olisi siirtää Seikow maaseudulle tai ainakin osa vanhemmista. Normaali ihmisten välinen kanssa käyminen ei siellä paljoa suosiota saanut. Parviaisen alustus, joka muissa kouluissa on kestänyt runsaat 5 minuuttia, kesti puolisen tuntia.  Ihmisiä me ollaan. Mennään yhdessä eteenpäin ja haetaan parhaat vaihtoehdot. Hymyillään, kun tavataan, ei kuitenkaan toistemme mielipiteille.
 
Lahti oli seuraavana. Kuumia kysymyksiä täälläkin. Jokaisessa tilaisuudessa tuli esille omaleimaisia ongelmia. Täällä oli 4,9 km päässä asuvien koulukuljetukset. Niistä on kiistelty täällä ilmeisesti jo pitkään. Tuttu asia. Sama matka on ollut minunkin huushollistani. 
 
Kiertue päättyi Halluun. Koulun seinällä oli juliste "Hallu is the best". Taitaa pitää paikkansa. Keskustelu oli pääosin asiallista ja maltillista. Siitä huolimatta yhtä kriittistä kuin muuallakin. Viesti menee perille tehokkaasti tällä tavoin.
 
Yhteenvetona voi sanoa kaikkien koulujen olevan toimeliaita, hyvin hoidettuja kylänkeskuksia. Ikävä vain, että maailma muuttuu. On kumoamattomia tosiasioita, jotka itse kukin mielellään unohtaisi. Kaikkea hyvää näille kylille. Rinta rottingille ja eteenpäin.