Vierastyöläiset ovat olleet viime vuosina keskeisenä puheenaiheena ainakin Suomessa. Keskustelussa ei ole juurikaan sivuttu sitä, että myös suomalaiset käyvät muissa maissa töissä. Miten paljon tätä toimintaa on, minulla ei ole tietoa.

Yleensä mielletään tässä reissaamisessa olevan kaiken kunnossa. Näin ainakin minä olen ajatellut. Työssäni jouduin vähän tekemisiin tämän puolen kanssa. Kemiran U:kin tehtaalta käytiin vähän muualla töissä. Kemianliiton sopimuksen mukaan lähtijää ei koske Suomen TES, vaan ehdot sovitaan työpaikalla erikseen. Sopimisessa ei ollut ongelmia. Palkaksi sovittiin könttäsumma ja tämä piti sisällään tarpeellisen työn. Mitään työaikoja ei sovittu. Ainoastaan se sovittiin, että reissun ajalta kertyy työajan lyhennysvapaa, ns pekkaspäivät, kuten Suomessakin työtä tehdessä. Lähtijät olivat lähtiessä ja tullessa tyytyväisiä.

Tässä eräänä päivänä keskustelin erään laivanrakennusalalla työskentelevän henkilön kanssa. Yllättäen hän ei ollutkaan tyytyväinen. Sopimus tehdään hänelle samalla lailla kuin kemiassakin. Hän kertoi työpäivien olevan pituudeltaan 12-14 tuntia. Eikä sovittu könttäpalkka korvaa ylitöitä, ylityö prosenteista puhumattakaan. Asuntona on korjattavan laivan hytti ja siihen tungetaan suuri joukko miehiä. Toisin sanoen olosuhteet ovat samat kuin Suomeen tulevalla vierastyöläisellä.

AY-liikkeellä on maailman laajuisia liittoja ja näillä kattojärjestö. Pitäisikö näiden lähteä sopimaan maailmanlaajuisia vähimmäisrajoja niin olosuhteista kuin palkastakin? Tietenkin myös vastuu on suomalaisilla liitoilla ja erityisesti nykyisillä sopimuksilla työpaikkojen pääluottamusmiehillä. Yksittäinen työntekijä on aika voimaton. Nykyisellä työllisyydellä, erityisesti laivanrakennusalalla lähtijöitä riittää heikoista sopimuksista huolimatta.

Nuoremmille on hauskaa päästä näkemään maailmaa vaikka perillä ei varsinaisesti vapaa-aikaa olekaan. On vain työtä, syömistä ja unta. Nuoremmat voivat ja tingivätkin unesta. Reissuun joutuvat lähtemään vanhemmatkin ihmiset. He haluavat elää muuallakin kohtuullisissa olosuhteissa ja saada reissusta rahaakin.  Voidakseen sitten kotimaassa ollessa elää perheineen laatuaikaa.